Kava sadrži dobre stvari za naše zdravlje pa tako i za jetru. To su antioksidansi, hranjive tvari i vitamini. Visoke razine antioksidansa pomažu spriječiti pojavu različitih vrsta karcinoma, npr. raka jetre, grla, usta, prostate, debelog crijeva. Također, kava sadrži polifenole, biljne spojeve jakog antioksidativnog učinka koji sprečavaju upale u mozgu.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto bi kavu trebali piti svaki dan?
U Klinici Mayo u SAD-u kažu da ispijanje kave može imati brojne zdravstvene prednosti i da ona štiti od pojave Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2 te bolesti jetara, pa čak i karcinoma jetara. Također, poboljšava kognitivne funkcije i smanjuje rizik od depresije.
Studija iz 2013. godine, napravljena među studentima, pokazala je da rizik od suicida za 45 posto manji kod ljudi koji popiju dvije do tri šalice kave na dan.
Najveća studija do sad napravljena je na 400.000 muškaraca i žena u dobi od 50. do 71. godine, a trajala je više od deset godina. Otkrili su kako je kod onih koji piju kavu manja vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti, bolesti dišnog sustava, moždanog udara, ozljeda, nesreća, dijabetesa i infekcija, healinglifeisnatural.com.
Ovo su neke od hranjivih tvari:
*u 250 ml kave
- Mangan - 3% RDA (preporučenih dnevnih potreba)
- Magnezije - 2% RDA
- Kalij - 3% RDA
- Vitamin B1 (tiamin) - 2% RDA
- Vitamin B2 (riboflavin) - 11% RDA
- Vitamina B3 (niacin) - 2% RDA
- Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) - 6% RDA
- Fosfor - 1% RDA
- Folna kiselina - 1% RDA.