Ovo jelo nije dobilo ime po nekom inovativnom kuharu te se ne zna točno tko ih je prvi napravio. Naime, naziv dolazi od fermentiranog rezanca koji nosi ime - laganon te se često koristio u staroj Grčkoj, gdje je ovo jelo i nastalo. U početku su se lazanje posipale dodacima, a jele su se zašiljenim štapićem. Sličnost današnjima bilo je specifično slaganje tjestenine i umaka.
Lazanje danas ne bi bile toliko popularne da nije bilo Rimljana. Iako je ovo jelo stvoreno u Grčkoj, tek kada su Rimljani osvojili regiju oko 146. pr. Kr., jelo je postalo poznato.
POGLEDAJTE VIDEO:
Naime, Rimljani su bili poznati po prihvaćanju lokalnih običaja, kulture i hrane pa su lazanje ubrzo postale uobičajena pojava u njihovoj kuhinji.
Rim je počeo obožavati rezance laganon, tijesto za somun izrezano na tanke trakice, zatim zaprženo s raznim dodacima. Pod rimskim utjecajem, recept je došao do Italije gdje su ga kuhari mijenjali dok nije postalo jelo kakvo poznajemo danas.
Lazanje su imale poseban status u Napulju u Italiji tijekom srednjeg vijeka u 14. stoljeću te je u početku to jelo bilo rezervirano za posebne događaje i praznike. Ironično, ova hrana Talijanima je bila predstavljena usred crne kuge.
Naposljetku su lazanje dospjele u Sjevernu Ameriku u kasnim 1800-ima s talijanskim imigrantima koji su donijeli svoje obiteljske recepte u Novi svijet.
Ubrzo nakon toga, Amerikanci su upoznali Parmigiano-Reggiano kombiniran sa slojevima sporo kuhanog umaka od rajčice odvojenih savršeno kuhanim rezancima za lazanje. Bila je to ljubav na prvi okus, a lazanje su brzo postale glavna namirnica američke kuhinje.
Nastavlja se rasprava o tome tko je doista stvorio ovo dekadentno jelo.
Ljudi tvrde da je Italija najviše zaslužna jer su oni bili ti koji su usavršili jelo.
Istraživači iz Velike Britanije podupiru ovaj zaključak jer su otkrili kuharicu nastalu 1390-ih koja sadrži talijanski recept za lazanje.
Nekoliko stoljeća kasnije lazanje ostaju popularna hrana koju vole milijuni diljem svijeta. Izvorni recept je evoluirao jer postoje vegetarijanske opcije, lazanje od patlidžana, pa čak i one s jugozapadnjačkim štihom, piše Italian Garden.