Višenamjenske namirnice su ključne i tu se ne misli samo na povrće koje možete koristiti na više načina već i na povrće koje ima mnogo korisnih dijelova (primjerice lišće mrkve i kora lubenice), prenosi Mbg.
POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice
Još jedan sjajan primjer svestranog povrća je cikla! Ova živopisna hrana prepuna je hranjivih sastojaka - od zelenila, korijena do lukovica, a postoji bezbroj ukusnih načina kuhanja te njenih brojnih zdravstvenih blagodati.
Zašto biste trebali jesti više cikle?
Osim što je ukusna i svestrana - cikla je dobar izvor spojeva i fitonutrijenata zdravih za srce. Prema dijetetičarki Elli Davar: 'Repa sadrži puno nitrata, koji se pretvaraju u nitrite i dušikov oksid', što može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka.
Jedan sustavni pregled i metaanaliza objavljena u Journal of Nutrition 2013. godine otkrila je da su 'dodavanje anorganskog nitrata i soka od cikle povezani sa značajnim smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka', izjavila je. Druga istraživanja povezivala su sok od cikle posebno s atletikom. Neki ljudi su otkrili da je sok od cikle dobar za oporavak mišića, dok drugi 'mogu doživjeti i poboljšane sportske performanse i izdržljivost u vježbanju', tvrdi Davar.
- Cikla sadrži puno fitonutrijenata nazvanih antocijaninima i betalainima. Podržava detoksikaciju povećavanjem enzima - kaže Davar. Iako su prirodni procesi detoksikacije u tijelu (zvani jetra) u većini slučajeva temeljito spremni za izazov, ti hranjivi sastojci pomažu u podržavanju ključne funkcije organa. Slični fitonutrijenti nalaze se u naru i drugom jarko crvenom voću i povrću.
Najbolji načini za uživanje u cikli
Jedna od najboljih stvari kod cikle je to što je toliko svestrana. Lukovice imaju bogat, pomalo slatkast, trpak i zemljani okus. Osim toga, dolaze u raznim bojama - iako su crvene one najpoznatije i imaju dobru dozu fitonutrijenata. Evo nekoliko najboljih načina za uživanje u ovom korjenastom povrću - u bilo kojem obroku u danu:
Za doručak: Isprobajte red velvet palačinke od repe ili ih dodajte u smoothie:
- 1½ šalice univerzalnog brašna bez glutena
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličica soli
- 1 mala kuhana cikla, krajevi obrezani i oguljeni
- 1½ šalice indijskog oraha ili bademovog mlijeka
- 2 velika jaja
- 2 žlice javorovog sirupa
- 2 žlice rastopljenog ghee-a ili bistrog maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- Kokosovo ulje za kuhanje
- Šlag od kokosa, bobičasto voće i listovi mente za posluživanje
Priprema: U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Staviti na stranu. U blenderu smiksajte ciklu, mlijeko, jaja, javorov sirup, ghee i vaniliju i miješajte dok se ne sjedini. Polako ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok ne postane glatko.
Otopite kokosovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Kad je tava vruća, dodajte 1/4 šalice tijesta za svaku palačinku. Palačinke pecite dok lagano ne porumene i rubovi ne postanu hrskavi, 2-3 minute po strani. Ponovite za ostatak tijesta, po potrebi dodajte još ulja. Vruće palačinke po želji poslužite sa šlagom, svježim bobičastim voćem i mentom.
Za ručak: Dopunite svoju omiljenu salatu ciklom, ili umočite svoje omiljeno povrće u umak od cikle i kadulje ili napravite juhu od cikle:
Umak od cikle:
Sastojci:
- 1,5 srednje velike cikle, narezane na kocke, pečene
- 1 konzerva graha, ocijeđena i isprana
- 3 češnja češnjaka, pečena
- ½ žlice ulja avokada
- 2 žlice tahinija
- Sok od pola limuna
- 10 svježih listova kadulje (može se koristiti 1 žlica sušene ako svježa nije dostupna)
- 1 žličica paprike
- Sol i papar
Upute: Zagrijte pećnicu na 200°C stupnjeva. Stavite ciklu i češnjak na lim za pečenje i prelijte uljem. Pecite 20 minuta. Smiksajte sve sastojke zajedno u blenderu.
Juha od cikle:
Sastojci:
- 1 cikle
- 4 luka, s korom na sebi
- 1 lukovica komorača, na četvrtine
- Nekoliko grančica timijana
- 2 žlice maslinovog ulja
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- ½ žličica sjemenki komorača
- 1 litra povrtnog temeljca
- ½ šalica crnog vina
- 1 žlica plus 1 žličica ribanog hrena, svježeg ili u staklenkama
- 1/3 šalica grčkog jogurta
- šaka čipsa od cikle kupljenog u trgovini, nije obavezno
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190° C stupnjeva. Isperite ciklu, obrežite stabljike i lišće. Ciklu, mokru od ispiranja, stavite u tavu za pečenje s lukom, komoračem, timijanom, maslinovim uljem i začinom soli i papra. Posudu čvrsto pokrijte folijom i pecite 50 minuta. Do tog trenutka cikla bi trebala biti nježna i slatka, a luk mekan.
U međuvremenu kuhajte sjeme komorača na suhoj tavi postavljenoj na srednje jakoj vatri. Trebalo bi otprilike 45 sekundi da postane mirisno i lagano preprženo. Zdrobite prepržene sjemenke. Pečeno povrće ostavite sa strane da se hladi 10 minuta s folijom ili, ako ne možete čekati, stavite gumene rukavice i odmah uklonite foliju. Ogulite koru od cikle i ugrubo nasjeckajte. Sjeme komorača i ciklu stavite u veliku zdjelu s prženim komoračem, maknite timijan. U tavu istisnite luk, maknite koru. Dodajte temeljac i crno vino te polako prokuhajte. Kad zavrije, smanjite vatru na laganoj vatri 15 minuta.
Umiješajte hren u jogurt i začinite po ukusu. Smiksajte juhu, po mogućnosti u tavi ručnim miješalicom radi jednostavnosti, dok ne postane vrlo glatka. Provjerite začinjenost i lagano podgrijte. Maknite s vatre i odmah umutite pola jogurta s hrenom. Vruću juhu podijelite u tanjure, prelijte s preostalim jogurtom s hrenom, nekoliko preostalih dobro opranih listova cikle i nekoliko čipsa od cikle, ako želite.
Za večeru: Napravite veganski curry od cikle:
Sastojci:
- 4 žlice biljnog ulja
- 12 curry listova (neobavezno, ali preporučljivo)
- 75 g komad svježeg korijena đumbira, oguljenog i sitno naribanog
- 4 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 crveni čili sitno nasjeckan
- 6 mahuna od zelenog kardamoma, zdrobljenih
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 štapić cimeta
- sitno naribane korice i sok od 1 naranče
- 400 g nasjeckane rajčice
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 1 litra povrtnog temeljca
- 8 sirovih cikli, s lišćem ako je moguće, oguliti i izrezati na velike komade
- 1 žlica palminog ili svijetlosmeđeg šećera
- sok od 4 limete ili 2 limuna ili mješavina oba
- mala hrpa svježeg korijandera, nasjeckanog
- sol i svježe mljeveni crni papar
- šačica indijskih oraščića, kikirikija ili pecana, prepečenih i zdrobljenih, za posluživanje
Priprema: Zagrijte ulje u loncu. Dodajte lišće curryja, ako ih koristite, zatim dodajte češnjak, đumbir, čili, kardamom, kim, cimet i koricu naranče. Miješajte i pržite oko 3 minute, a zatim dodajte sok od naranče, rajčice, kokosovo mlijeko i temeljac. Začinite, pustite da zavrije, dodajte nasjeckanu ciklu i šećer i ponovno prokuhajte. Smanjite vatru i pustite da krčka 25 do 30 minuta ili dok cikla ne omekša.
U međuvremenu operite lišće cikle. Uklonite i bacite sve debele peteljke, a listove grubo nasjeckajte. Nakon što cikla omekša, umiješajte lišće u lonac i kuhajte dok ne omekša. Iscijedite polovicu soka limete ili limuna. Kušajte, po želji dodajte još soka i šećera, a zatim umiješajte nasjeckani korijander. Curry poslužite preliven tofuom i zdrobljenim orašastim plodovima (po želji, ali u potpunosti preporučljivo).
Za desert i ostalo: preskočite kupljen u trgovini i napravite vlastiti kečap od cikle, uživajte u nečemu slatkom i bogatom i napravite brownie od cikle
Domaći kečap:
Sastojci
- 3 šalice kuhane crvene cikle narezane na kockice
- ½ šalica octa od bijelog vina
- 1 šalica vode
- 5 žlica kokosovog šećera
- 1 lovorov list
- 2 luka, sitno nasjeckana
- Prstohvat morske soli i crni papar
Priprema: Zagrijte sve sastojke u loncu na umjerenoj vatri i pustite da se krčka oko 10 minuta, ili dok se luk ne skuha i tekućina lagano zgusne. Maknite s vatre i pustite da se smjesa malo ohladi prije uklanjanja lovorovog lista. Zatim prelijte u blender i blendajte dok ne postane super glatko; trebao bi biti svijetlo ružičasto i imati onaj sjajni kečap izgled. Pažljivo ulijte u sterilizirane staklenke ili posude, a zatim stavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite i koristite kao kečap. Kečap ne koristite duže od tri tjedna.
Brownie:
- 2,5 šalice brašna od smeđe riže
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 šalice kakao praha
- 1/2 šalice sirovog meda ili sirupa od rižinog slada
- 2 šalice naribane sirove cikle (približno 2 velike cikle)
- 1 žličica vanilije u prahu
- 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
- 1/2 šalice rižinog mlijeka ili bademovog mlijeka
- 4 organska žumanjka
- 4 organska bjelanjka
Za preljev:
- 85 grama tamne čokolade dobre kvalitete
- 1/2 šalice kokosovog vrhnja
- 2 žlice javorovog sirupa
- orasi za ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 160° C stupnjeva. Podmažite kalup i obložite ga papirom za pečenje. Staviti na stranu. U veliku posudu prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte ciklu, med, vaniliju, kokosovo ulje, mlijeko i žumanjke. Miješajte dok se dobro ne sjedini. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke dok ne bude čvrsta smjesa. Savijte bjelanjke u drugu smjesu. Ulijte u kalup, ravnomjerno rasporedite i pecite 45 minuta ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Za preljev otopite čokoladu u malom loncu na laganoj vatri. Jednom otopljenu maknite s vatre i umutite kokosovo vrhnje i javorov sirup. Stavite u hladnjak na pola sata da se ohladi. Premažite glazuru preko brownieja i izrežite na željene kvadrate. Poslužite posuto orasima.