To je to što me zanima!

Znate li: Je li potrebno uvijek prati rižu prije nego ju kuhamo

Pranje riže uklanja nečistoće i škrob iz zrna, a kuhanje bez pranja stavlja vaše jelo u opasnost da će biti gumasto i ljepljivo. Ipak, mnogi se pitaju je li je bolje prati ili ne
Vidi originalni članak

Vrećica riže može u sebi imati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale rižu prije kuhanja, ali i prale zrna. Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo.

S druge strane oni koji ne peru rižu prije kuhanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.

Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto, jer ćete isprati škrob koja joj daje kremoznost jelu. Rižu je dakle preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi, ili primijetite li da je riža iznimno bijela.

NEMA VIŠE PREJEDANJA Saznajte kako razlikovati emocionalnu od fizičke gladi!

Naime, u proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji. Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista, piše punkufer.hr.

 

NAJGORI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi nikako ne idu skupa

Idi na 24sata

Komentari 13

  • vinja 28.05.2022.

    Nema dogo pročitala sam da se ni perad ne mora prati, nego bez pranja pripremati. Znam pogledati na TV Sanjinu kuhinju gdje sam primijetila da se ništa ne pere, niti meso niti povrće. Ne znam da li je uistinu tako, ili se pranje podrazumijeva bez prikazivanja. U svakom slučaju ne mogu zamisliti kuhanje bez temeljitog pranja namirnica.

  • 22.06.2019.

    sigurnije je prati,, rižu obožavam

  • Evergreen. 22.06.2019.

    Najmanji problem kod riže su prljavština i sluz. Mene osobno više zabrinjava visok postotak arsena u riži, ako već vas ne zabrinjava.

Komentiraj...
Vidi sve komentare