Nakupljanje masnoća na stražnjici, za razliku od trbuha, smanjuje razinu lošeg, a povećava razinu dobrog kolesterola koji štiti krvne žile od otvrdnuća, otkrila je studija Sveučilišta Oxford, a prenosi Daily Mail.
Masnoće dolaze u dobrom i lošem obliku, a sagorijevanje dobrih masti nikako nije dobro. Masne naslage na stražnjici i bokovima svojevrsna su tampon-zona za masti koje bi u drugim dijelovima tijela mogle biti opasne za zdravlje. Budući da se masnoća s guze sporije topi nego salo s trbuha, proizvodi se i manje upalnih citokina, kemikalija koje se povezuju s dijabetesom, bolestima srca i pretilošću, ističe Jimmy Bell iz Hammersmith Hospitals NHS Trusta.
Gubitak prevelike količine masti iz stražnjice nije dobro za zdravlje, jer upravo masne naslage održavaju pravu razinu kolesterola u krvi, tvrde znanstvenici. No i prevelIka količina ugrožava zdravlje pa nikako nije preporučljivo prepustiti se debljanju.