S talijanskog poluotoka dolazi više od 300 različitih vrsta tjestenine, a među njima je i nekoliko vrsta šupljikave tjestenine. U nas je poznata tjestenina penne ziti, kratka šuplja pašta s koso odrezanim krajevima glatke ili valovite površine. Od nje su nešto veći i širi rigatoni te tortiglioni. Pasta je lako probavljiva i jednostavna za pripremu, no poslužujete li je uz umak, valja znati koju vrste tjestenine poslužiti uz određeni umak. Tako šupljikavu tjesteninu poslužite uz jake umake s krupnijim sastojcima poput komadića kuhanog povrća, bolognese ili raguima od mesa. Ostatke tjestenine s umakom također možete iskoristiti za izdašan i ukusan obrok tako da ih zapečete u pećnici. No jedanput kuhana pašta nudi i brojne prilike da je na kreativan i ukusan način iskoristite uz ostatke mesa, ribe ili povrća u pripremi salata. Tjestenina za gurmane koja traži malo više vremena u pripremi su kaneloni, velika šuplja pašta koju možete puniti, preliti umakom i zapeći. Prema želji, možete ih puniti mesom, povrćem i ribom te poslužiti uz umak na bazi rajčica ili vrhnja. Kod pripreme umaka za kanelone pripazite da on bude dovoljno tekući kako bi punjena pašta bila što sočnija.
>>> Tjesteninu možete zaliti slatkim umacima na bazi voća ili orašastih plodova, zapeći u pećnici te poslužiti kao slatki desert.
>>> Makaroni su dugačka šuplja tjestenina koja se, kao i špageti, stapa s gotovo svim umacima na bazi rajčica ili vrhnja i začina.
>>> Uz hladne salate od tjestenine odlično će prijanjati sezonsko povrće, inćuni ili sir, a uz tople poslužite mesne specijalitete.
>>> Šuplja tjestenina najfinija je uz umake od mesa i velikih komada povrća, a može se napuniti te zapeći.