To je to što me zanima!

Žgaravica? Želudac manje boli uz čaj od sljeza, bananu i lan...

Ljuta i masna hrana pokreću pečenje u želucu, a isto rade i kava i cigarete, pa dan započnite čajem od sljeza ili kamilice. Pomažu i bademi, ali i mineralna voda...
Vidi originalni članak

Žgaravicu uzrokuje povrat kiseline iz želuca u jednjak, a to nastaje jer popusti ventil, tzv. kardia, koja razdvaja ta dva organa. Uzroci žgaravice mogu biti različiti i variraju od stresa do načina prehrane, pojašnjava gastroenterologinja prof. dr. med. Miroslava Katičić. 
Tegobe se mogu javiti odmah nakon uzimanja nekih namirnica, a riječ je o osjećaju žarenja i pečenja visoko u području žličice odmah iza prsne kosti. Taj se osjećaj širi prema grlu, a liječnica ističe da ne reagiraju svi ljudi jednako na različite tipove hrane, pa to što kod nekoga uzrokuje žgaravicu kod drugih neće imati nikakvog učinka. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Poznato je ipak da neka hrana stimulira lučenje želučane kiseline, a to su uglavnom vrlo ljute namirnice, izrazito slatka ili konzervirana hrana. Masna hrana nije uvijek među uzrocima, a mlijeko i mliječni proizvodi mogu biti među uzrocima jer sadrže kalcij koji izaziva lučenje kiseline - kaže. Dodaje i kako će se žgaravica javiti zbog alkohola, kofeina i nikotina, pa ističe kako je najgore početi dan uz žestoko alkoholno piće, kavu s mlijekom i cigaretu. 

- Ljudi koji nemaju takvih tegoba ne trebaju se ograničavati u odabiru namirnica koje će pojesti tijekom ovih blagdana, no oni koji su i ranije imali problema sa žgaravicom trebali bi izbjegavati hranu za koju znaju da im uzrokuje smetnje - savjetuje dr. Katičić. 
Ako se žgaravica pojavi, postoji više načina na koje možete izbjeći njezine neželjene učinke.

- Tako se u ljekarnama mogu kupiti lijekovi koji djeluju kao blokatori histaminskih receptora pa treba potražiti famotidin ili različite antacide, kakvih ima na tržištu. Danas postoje i pripravci koji djeluju samo na žgaravicu pa se treba raspitati kod ljekarnika - kaže. Postoje i namirnice koje možemo iskoristiti kao prvu pomoć, a uglavnom ih imamo u svakom kućanstvu. 

PREPOZNAJETE UZROK To gdje i kako boli želudac daje uvid u uzrok i moguća rješenja

- Nije lijek, ali svakako služi kao trenutačno olakšanje, a to je soda bikarbona. Ona je vrlo jaka lužina, koja će neutralizirati kiselinu, no kod pojedinih ljudi želudac će naknadno reagirati pojačanim lučenjem kiseline pa će to pogoršati simptome. Ljudima često pomažu i bademi pa je preporuka pojesti desetak badema i žgaravica trenutačno nestaje, a kao prva pomoć može se iskoristiti i mineralna voda. 

No ako tegobe potraju nekoliko dana, svakako se treba javiti liječniku koji će preporučiti i snažnije lijekove te vidjeti nije li u podlozi neka ozbiljnija bolest - kaže dr. Katičić. Osim popisa poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o prehrani.

Preporučuje se da obroci, čak i u ovo blagdansko doba, budu mali i česti te da se hrana dobro prožvače jer se upravo tako želudac manje opterećuje pa je broj napadaja žgaravice puno manji. 

Čajevi djeluju tako što smiruju želudac i dodatno lučenje želučane kiseline te ga štite od gastritisa, odnosno nagrizanja želučane sluznice. Čajevi od sljeza, lana i mljevene sjemenke lana imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i neutralizira djelovanje želučane kiseline. 

DAR SA STILOM Kako se rade biljni likeri: Kičica jača želudac, a šipak imunitet

PRVA POMOĆ IZ PRIRODE:

  • Mineralna voda - U pojedinim slučajevima pozitivno će djelovati ako popijete čašu mineralne vode poslije težih obroka. 
  • Soda bikarbona - Žličica sode bikarbone rastopljena u čaši vode djeluje na žgaravicu trenutačno i odmah uklanja sve simptome.
  • Jabučni ocat - Jabučni ocat, kao i voće poput ananasa, kivija i papaje, sadrži probavne enzime kao što su bromelan i papain, što će poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Jedite ih između obroka.  
  • Banana - S programom borbe protiv žgaravice počnite već ujutro, kad se uobičajeno jede previše kiselih namirnica. Presijecite alkalnim doručkom - zobenom kašom u koju ćete dodati malo oraščića, bananu i malo meda. Poslije toga pojedite krišku dinje i tijelo će dobiti sve što treba. 
  • Kamilica, metvica, pelin - Djeluju tako da smiruju želudac i dodatno lučenje želučane kiseline te ga štite od gastritisa, tj. nagrizanja želučane sluznice. 
  • Komorač, anis, kim i sljez - Travari preporučuju čaj od sjemenki anisa, kima ili koromača koji mogu ublažiti žgaravicu, no još učinkovitiji pripravak je čaj od korijena bijelog sljeza.
  • Lan - Mljevene sjemenke lana imaju zaštitnu ulogu jer potiču proizvodnju sluzi koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline. 
  • Đumbir - Nakon jela uzmite nekoliko komadića ušećerenoga đumbira ili popijte šalicu čaja. Žličicu svježe naribanoga đumbira prelijte vrućom vodom na 10 minuta. Ohladite. 

    POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

    Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 26.12.2019.

    kamilica isto pomaže

Komentiraj...
Vidi sve komentare