Corn dog, pikantnu inačicu popularnog hot doga, izmislio je Teksašanin Neil Fletcher 1942. i predstavio na teksaškom državnom sajmu. Budući da je jednostavan za pripremu, hrskav i ukusan, ovaj američki specijalitet odlično će se uklopiti među tradicionalne pokladne slastice poput krafni, fritula i poderanih gaća, koje se također pripremaju prženjem u dubokom ulju. Prema tradiciji, tijekom karnevala dopušteno je jesti masno i obilno - to je čak i poželjno.
Ako ipak pazite na kalorije, hrenovke možete umotati u uobičajeno tijesto od kakvog se priprema kruh ili pizza te ispeći u pećnici, a za vjerniju imitaciju corn doga pomiješajte glatko brašno s kukuruznim i tijestu dodajte malo ljute paprike. Želite li uživati u domaćim specijalitetima, možete pripremiti dubrovačku rožatu ili presnac s otoka Krka. Recepte za presnac, smokvenjak i druga tradicionalna jela potražite u magazinu Skuhatćute, koji je od subote na svim kioscima za samo 1,99 kn.
Corn dog
SASTOJCI: 8 hrenovki, 150 g pšeničnog brašna, 150 g kukuruzne krupice, 3 žličice šećera, 1/2 vrećice praška za pecivo, žličica mljevene čili papričice, 3 jaja, 2 dl mlijeka, ulje, sol
Pomiješate jaja, mlijeko i dvije žlice ulja pa istucite. Dodajte suhe sastojke i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Hrenovke nabodite na štapiće, umočite ih u smjesu i uranjajte u vrelo ulje oko dvije minute dok sa svih strana ne posmeđe.
Fritule
SASTOJCI: 500 g glatkog brašna, 20 g kvasca, 2 žumanjka, 80 g grožđica, ribana limunova kora, 50 g šećera, 20 g maslaca, 150 ml mlijeka, 50 ml rakije, 5 g soli, 5 dl ulja za prženje
Pomiješajte brašno, sol, žumanjke, šećer, grožđice, rastopljen maslac, pola rakije i limunovu koru. Razmutite kvasac u mlijeko, dodajte u smjesu i dolijte toliko mlijeka da se tijesto može vaditi žlicom. Izmiješajte i ostavite oko 30 min da se digne. Žlicom uzimajte dio tijesta i stavljajte u vruće ulje. Povremeno preokrenite. Pospite šećerom u prahu i prelijte ostatkom rakije.
Rožata
SASTOJCI: 500 ml mlijeka, 6 jaja, ribana kora neprskanog limuna, vanilin šećer, 12 žlica šećera
Pola šećera prokuhajte u mlijeku i ohladite. Jaja izmiksajte, dodajte mlijeko i limunovu koru. Karamelizirajte ostatak šećera pa ga razlijte po rubovima posude u kojoj ćete peći rožatu. Ohladite. Ulijte smjesu i 45 minuta pecite na temperaturi od 150°C. Ohladite, a prije posluživanja istresite na plitki tanjur.