Ako trebate brzi desert za nenajavljene goste ili trenutak kad ukućani požele nešto slatko, ovo je odličan recept. To je vjerojatno najjednostavnija čokoladna torta koju ćete ikad napraviti. No s obzirom da sadržava puno čokolade i može se napraviti s vrhnjem ili kokosovim mlijekom, ima manu - kalorična je, pa se preporučuje posluživanje tanjih kriški, savjetuju na portalu 101 Cookbooks.
POGLEDAJTE VIDEO:
Evo recepta:
Sastojci:
- malo maslaca za premazivanje, ili papir za pečenje za oblaganje kalupa
- 225 grama čokolade, sa 70 posto kakaa, sitnije nasjeckane
- 225 grama punomasnog vrhnja, ili (punomasnog) kokosovog mlijeka
- 1/2 žličice pimenta (po želji)
- 2 žličice fino mljevenog espressa (po želji)
- 1/4 žličice fine soli krupnog zrna
- kakao prah, za ukras, ili po želji: malo sjeckanih badema ili lješnjaka, latice ruže, kakao zrna ili šarene šećerne mrvice.
Priprema:
Pripremite kalup za torte promjena 15 centimetara i obložite ga papirom za pečenje i ostavite sa strane.
Čokoladu otopite na pari na laganoj vatri. U posebnoj tavici srednje veličine zagrijte vrhnje na laganoj vatri. Umiješajte piment i espresso, ako ih želite koristiti. Kada je vrhnje jako vruće na dodir, maknite s vatre i umiješajte sol.
Potom u vrhnje umiješajte čokoladu, te vrlo polako i postojano miješati dok se sve ne sjedini u glatku smjesu. Vrhnje i čokolada ne smiju se više nigdje odvajati. Ulijte smjesu u pripremljeni kalup, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak dok se ne ohladi, nekoliko sati ili preko noći.
Tortu poslužite nakon što se malo stegne na sobnoj temperaturi (desetak minuta), pospite s malo kakaa u prahu ili drugim ukrasima i dodacima po želji i narežite.