1. Sami sebi nalazite mjesto u restoranu
Često odlučimo sami pronaći mjesto u restoranu ako vidimo da je konobar zauzet. U restoranima često imaju raspored stolova ili sjedenja, pa je bolja opcija da pričekamo konobara koji će nas odvesti do našeg mjesta.
2. Slaganje prljavih tanjura
Iako mislimo da time radimo uslugu konobaru, zapravo je potpuno obrnuto. Konobari imaju svoj način pospremanja prljavog posuđa, pa je puno bolje da sve ostavimo onako kako je.
3. Odgurivanje tanjura od sebe kada smo gotovi s jelom
Iako se to čini kao dobar znak da smo gotovi s jelom, zapravo tako samo stvaramo gužvu na stolu i otežavamo posao konobaru. Umjesto toga, ostavite ih na mjestu - dobar konobar će sam pitati jeste li gotovi s jelom.
4. Naručivanje od više konobara
Ako konobar izgleda umorno ili ako je trenutno zauzet, svejedno desert ili drugo predjelo ne tražite od drugog konobara jer tako samo možete izazvati zbunjujuću situaciju kada vam trebaju donijeti račun. Umjesto toga, zamolite drugog konobara da pozove vašeg, odnosno onog koji vas je prvi poslužio.
5. Počistite nakon 'nezgode'
Ispala vam je čaša i želite počistiti. Iako je to lijepo od vas, posljednje što osoblje želi je da se slučajno ne porežete na staklo. Umjesto toga, isprika će biti sasvim dovoljna.
6. Puno pričate s konobarima
Naravno, iako želite biti prijateljski raspoloženi, ako je restoran pun, svedite pitanja na minimum.
7. Naručivanje na jeziku kojeg ne poznajete dobro
Konobar bi radije da naručite obrok koji je naveden u meniju. Ako ste u otmjenom talijanskom restoranu, konobari će vam sigurno pomoći u izgovoru tjestenine fagioli al forno. Međutim, ako na meniju vidite špagete i mesne okruglice, a tražite konobara spaghette e polpette, time ćete samo vašu narudžbu učiniti zbunjujućom, zato bolje da tražite ono što je navedeno u meniju.
8. Bojite se da 'gnjavite' osoblje
Želite čašu vode ili kavu, ili vam je juha hladna, svakako to recite konobaru. Većina konobara želi da budete zadovoljni uslugom, zato se ne morate bojati pitati ili tražiti konobara nešto.
9. Pomažete konobarima
Konobari su profesionalci u nošenju poslužavnika pa čak i prepunih, a naša želja da im olakšamo u tome može samo uzrokovati 'nesreću'. Umjesto toga, pomozite tako da pomaknete svoje stvari sa stola tako da konobar ima gdje spustiti poslužavnik.