Doda li se pirjani ili mladi luk s nasjeckanim koprom u tijesto, domaći kruh dobit će slasnu aromu. Ukusan je dodatak brzim, pirjanim jelima i nezaobilazan je začin azijske kuhinje. Zahvaljujući lijepoj boji, često se rabi za ukrašavanje hrane. Sitno narezan sa špinatom kuhanim na pari i jogurtom može poslužiti za pripremu brze, hladne juhe. Špinat skuhan na pari poslužit će i za salatni preljev. Dovoljno ga je izmiksati s peršinom, bosiljkom i češnjakom ili mladim lukom uz dodatak soli i papra, a za brzi umak koji se poslužuje s tjesteninom dodaju se peršin i limunov sok.
PROVANSALSKA POVRTNA PITA S TIKVICAMA
I MLADIM ŠPAROGAMA
SASTOJCI: 300 g divljih šparoga, žličica šećera, 10 g maslaca, vezica mladog luka, 250 g tikvica, 3 žlice maslinova ulja, 200 ml slatkog vrhnja, 2 jaja, 2 žumanjka; za tijesto: 250 g brašna, jaje
PRIPREMA: Izmiksajte brašno i maslac. Dodajte jaje, vrhnje i sol pa izradite tijesto. Oblikujte u kuglu, zamotajte i ostavite da odstoji. Gornje dijelove šparoga stavite u kipuću slanu vodu kojoj ste dodali šećer i maslac te zagrijavajte pet minuta. Usitnite mladi luk i tikvice na ploške. Razvaljajte tijesto, stavite u kalup za pite i probodite na nekoliko mjesta vilicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 min. Propirjajte mladi luk i tikvice. Pomiješajte slatko vrhnje, jaja i žumanjke te papar i nariban muškatni oraščić. Na tijesto rasporedite mladi luk, šparoge i tikvice pa prelijte smjesom od slatkog vrhnja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C od 15 do 20 minuta.
HLADNI SLOŽENAC OD ŠPINATA I SIRA S PORILUKOM
I CRVENIM PAPRIKAMA
SASTOJCI: 2 poriluka narezana na komade od 1,5 cm, 500 g špinata, 2 češnja češnjaka, šalica mlijeka, 2 paprike, sol, žličica curryja, papar, šalica naribane mozzaerlle, 5 jaja
PRIPREMA: U teflonskoj tavi pirjajte poriluk i češnjak oko sedam minuta. Operite špinat i ostavite malo vode na listovima. Stavite u istu tavu i pirjajte na umjerenoj vatri dok špinat na povene, oko dvije minute. Dodajte u posudu s porilukom. Stavite smjesu od špinata i poriluka u mikser i dodajte četvrtinu šalice mlijeka. Izmiksajte, vratite u posudu, dodajte paprike, sir i začine. Jaja pomiješajte s preostalim mlijekom, umiješajte u smjesu od špinata i izlijte smjesu u pripremljeni kalup. Stavite kalup u lim za pečenje, koji dopola napunite vrućom vodom. Pecite sat vremena. Ohladite i ukrasite rajčicama.