Šalica zelenog ili crnog čaja dnevna je doza antioksidansa koja osnažuje organizam i pomaže mu u borbi protiv zloćudnih tumora, bolesti srca i krvnih žila. Također, najnovija istraživanja pokazuju da blagotvorni napitak pomaže i u borbi protiv kilograma. Znanstvenici s queenslandskog sveučilišta otkrili su da pijenje tri šalice mješavine zelenog čaja, lišća masline, metvice i sjemenki grožđa ubrzava sagorijevanje kalorija i snižava krvni tlak te djeluje kao učinkovito sredstvo za mršavljenje. Osim toga, olakšava probavu te pomaže u čišćenju organizma od štetnih otrova. Ispijanje čaja smanjuje apetit i zavarava glad. Također, uklanja umor i pospanost te poboljšava raspoloženje pa je stoga odličan “lijek” protiv mrzovolje, koja se može javiti u dijetama siromašnim ugljikohidratima i šećerom. Iako se prave od iste biljke, čajevca, zeleni i crni čaj se razlikuju okusom i blagotvornim sastojcima koje sadrže. Zeleni čaj je manje prerađen, sadrži manje kofeina od crnog i blažeg je okusa. Nizozemski znanstvenici tvrde da bi tri šalice crnog čaja na dan mogle smanjiti rizik od srčanog udara za 30 posto. Također, zdraviji je od kave, a ako se pije s mlijekom, dobiva kremast okus. U četiri šalice čaja ima kofeina koliko i u šalici kave, no odaberete li čaj, popit ćete više tekućine, spriječiti dehidraciju i opskrbiti stanice vodom.
>>Nježni, bijeli čaj dobiva se od biljke čajevca kao i crni te zeleni. Suši se tik nakon branja pa listići ne stignu potamnjeti. Ima antibakterijsko djelovanje i bogat je antioksidansima. Oni djeluju protiv slobodnih radikala koji izazivaju rak.
>>Osim zelenog i crnog osnovnoj skupini čajeva pripada i oolong, mješavina obje vrste. Okusom je sličniji crnom, ali blagotvornim
antioksidansima koji brane organizam od raka je sličniji zelenom čaju.
>>Žuti čaj dolazi iz Kine i nastaje minimalnom fermentacijom bijelog. Rijedak je, a upotrebljava se u dijetama za mršavljenje. Okus mu je manje “travnat” u usporedbi sa zelenim čajem, a ističe se i cijenom.