To je to što me zanima!

Zdravo za cijelu obitelj: Slasna i fina jela bez laktoze i glutena

Ovdje su recepti za krem juhu od poriluka s indijskim oraščićima, zapečenu heljdu s lososom, a za desert tu su chia puding i čokoladna rapsodija - sve bez laktoze i glutena
Vidi originalni članak

Ako ste osjetljivi na laktozu, ne morate se odreći mlijeka,  pripremite ga sami, od lješnjaka - poručuju iz Centra za kulturu prehrane. Oko 200 g lješnjaka usitnite u blenderu. Dodajte pet datulja i prelijte s četiri šalice tople vode. Ostavite da se namače preko noći. Dodajte malo soli i vaniliju pa opet izblendajte. Smjesu ubacite u gazu, skupite rubove i dobro iscijedite. Ono što ostane u zdjeli je lješnjakovo mlijeko, a ostatak mljevenih lješnjaka možete upotrijebiti za deserte. 

- Lješnjakovo mlijeko u hladnjaku može stajati do četiri dana - objašnjava nutricionistica Petra Kišić iz Centra za kulturu prehrane u Zagrebu. Gluten iz pšenice ne podnose oni koji boluju od celijakije, a bezglutenske prehrane drže se i oni koji su alergični na pšenicu, raž, ječam ili zob. Jednostavno je i umijesiti kruh ili napraviti biskvit s bezglutenskim brašnom. Budući da bezglutensko brašno nije jeftino, kruh možete izraditi i od orašastih plodova.

Kruh od orašastih plodova

Orahe grubo nasjeckajte. U većoj posudi pomiješajte 225 g mljevenih i 250 g grubo sjeckanih oraha te po četiri žlice chia sjemenki i mljevenog lana. U drugoj posudi pomješajte 40 g rastopljenog maslaca, 350 ml mlake vode, prstohvat soli i žlicu agavina sirupa.

Sve promiješajte te dodajte u posudu sa suhim sastojcima i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodavajte postupno još mlake vode. Od smjese oblikujte duguljastu štrucu ili nekoliko manjih štruca. Pecite 20 minuta na 180°C, okrenite štruce pa ih pecite još 20 minuta. 

Zapečena heljda s lososom 

Sastojci: 500 g heljde, 6 žlica mljevenog lana, voda, sol i papar, maslinovo ulje, 450 g dimljenog lososa, 14 žlica bučina ulja, 300 grama miješanog matovilca i radiča  

Priprema: Pećnicu zagrijte na 200°C. Pripremite protvan ili staklenu zdjelu za pečenje i obložite je papirom. Skuhajte heljdu prema uputi na pakiranju pa ocijedite. U veću plastičnu zdjelu odvojite 6-7 žlica heljde i zgnječite vilicom. Dodajte ostatak i promiješajte. Dodajte lan i posolite te popaprite po ukusu. Dodajte 10 žlica bučina ulja pa dobro izmiješajte.

Heljdu raspodijelite na pripremljeni protvan, poravnajte, pa pecite od 15 do 20 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kad počne dobivati boju i koricu, izvadite. Losos istrgajte na veće komade. Lagano premažite ostatkom bučina ulja i pobacajte komade lososa. Vratite u pećnicu na još 5-10 minuta dok losos dobije malo boje i koricu. Režite na kocke i poslužite sa salatom začinjenom prema želji.  

Chia puding

Sastojci: 3 šalice mlijeka od lješnjaka, 4 banane, 6 žlica kakaa, 4 žlice kosova maslaca ili ulja, 8 žlica chia sjemenki, 200 g lješnjaka

Priprema: Izmiksajte mlijeko, banane, kakao i kokosov maslac. U posudu stavite chia sjemenke, dodajte smjesu i dobro promiješajte da postane jednolično te pustite da odstoji 10 minuta. Lješnjake usitnite i popržite da zamirišu. Puding rasporedite u posudice i pospite lješnjacima.

Čokoladna rapsodija

Sastojci: 200 g nasjeckane tamne čokolade bez glutena i laktoze, 2 jaja, 75 g maslaca, 130 g smeđeg šećera, 50 g mljevenih badema, 1 žlica kakaa, prstohvat soli sjemenke iz pola mahune vanilije; za kalup: malo palente i maslaca, nekoliko žlica kreme od lješnjaka, nekoliko žlica maslaca od kikirikija

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup (25x18 cm) namastite maslacem i pospite palentom. U loncu na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu pa prebacite u veću zdjelu i dodajte šećer. Miješajte dok se šećer ne otopi, a smjesa malo rashladi.

U smjesu dodajte jaja i dobro izmiksajte mikserom da smjesa postane jednolična. Dodajte prstohvat soli, kakao, mljevene bademe  i vaniliju te opet dobro izmiksajte dok smjesa ne postane jednolična. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite 20 minuta. Kad se kolač ohladi, režite na kocke te poslužite s kremom od lješnjaka Free From i maslacem od kikirikija. 

Krem juha od poriluka s indijskim oraščićima 

Sastojci: 2 veća poriluka, sol, papar, malo kurkume, voda, maslinovo ulje, 500 g tofua, bučino ulje, 450 g indijskih oraščića 

Priprema: Poriluk narežite na kolutiće pa prepržite na maslinovu ulju da omekša i pusti miris. Prelijte vodom i kuhajte pet minuta na jakoj vatri. Začinite solju, paprom i kurkumom po ukusu. Juhu potom usitnite štapnim mikserom. Tofu izrežite na kockice veličine centimetra pa prepržite na teflonskoj tavi s malo maslinova ulja da sa svake strane kockice dobiju koricu.

Indijske oraščiće isjeckajte na sitno i prepržite kratko na teflonskoj tavi. Juhu servirajte u duboke tanjure ili zdjelice, dodajte tofu, prelijte bučinim uljem i posipajte indijskim oraščićima. 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Hijacinta 17.03.2016.

    Super članak, neka se pišu i populariziraju alternativni recepti za nas koji sa glutenom nismo baš u prijateljskim odnosima ;)

  • SA-SU 17.03.2016.

    Mah, radije si idem napraviti ćupter! :))

  • Uni 16.03.2016.

    Dobar nacin polako tijelo dovesti u ravnotezu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare