To je to što me zanima!

Zdravo starenje: Promjene koje se događaju u tijelu s godinama i kako se s njima nositi

Sami imate veliki utjecaj na to kako se osjećate dok starite jer možete utjecati na čitav organizam. Ne samo na svoje srce, već i oči te kožu i kosti
Vidi originalni članak

Kad naučite kako stariti zdravo, možete bezbrižno uživati u vlastitom tijelu te vas te promjene neće toliko iznenaditi. Provjerite što se i kako mijenja s godinama, kako biste imali kvalitetniji život.

Vaše srce radi teže

Problem:

Kako starite, krvne žile postaju više krute, pa srce mora jače raditi kako bi pumpalo krv. To može dovesti do visokog krvnog tlaka i drugih srčanih problema.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Što raditi:

Ostanite aktivni - hodajte, trčite, plivajte. Čak i malo umjerene aktivnosti svaki dan može vam pomoći da održite zdravu tjelesnu težinu i smanjite krvni tlak.

Jedite puno voća, povrća i cjelovitih žitarica kako biste očuvali zdravlje srca. Kontrolirajte stres. Spavajte dovoljno — 7 do 8 sati sna svake noći može pomoći u obnavljanju srca i krvnih žila.

OBRATITE PAŽNJU Evo kako prepoznati da je tijelo puno toksina te kako ga očistiti

Vaša koža se mijenja

Problem:

Možda ćete primijetiti da vam je koža suša i manje elastična nego prije. To se događa jer koža proizvodi manje prirodnih ulja kako starite. Također se manje znojite, a gubite i dio masnog tkiva ispod kože, zbog čega ona može izgledati tanje.

Možda ćete primijetiti i bore, staračke pjege ili kožne izrasline.

Što raditi:

Vruća voda isušuje kožu, stoga se tuširajte ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite kremu za sunčanje i zaštitnu odjeću kada ste vani. Redovito pregledavajte kožu i obavijestite liječnika ako primijetite promjene, poput novih madeža.

Ako pušite, ovo je još jedan dobar razlog da prestanete jer pušenje uzrokuje bore.

Slabije vidite i čujete

Problem:

Možda ćete primijetiti da vam je teže fokusirati se na predmete izbliza. Pomoći će vam naočale za čitanje. Također, mogli biste primijetiti više odbljesaka ili teškoće pri prilagodbi na promjene svjetla.

Što se tiče sluha, možda će vam biti teže pratiti razgovore u bučnim prostorijama ili čuti visoke tonove.

Što raditi:

Redovito kontrolirajte vid i sluh. Nosite sunčane naočale kako biste zaštitili oči na otvorenom. Koristite čepiće za uši kako biste se zaštitili od glasnih zvukova.

Vaši zubi i desni se mijenjaju

Problem:

Možda ćete primijetiti da vam se desni povlače od zuba. Neki lijekovi mogu uzrokovati suhoću usta, što povećava rizik od karijesa i infekcija.

NIJE SVEJEDNO KAD Najbolje vrijeme za popiti kavu

Što raditi:

Perite zube dvaput dnevno i jednom dnevno čistite koncem kako biste uklonili hranu i plak između zuba. To je najbolji način za sprječavanje bolesti desni i gubitka zuba. Također, redovito posjećujte zubara.

Kosti postaju krhkije

Problem:

Već u četrdesetim i pedesetim godinama vaše kosti počinju slabiti. Postaju manje guste i krhkije, što povećava rizik od prijeloma.

Možda ćete primijetiti i da ste niži nego prije, jer diskovi u kralježnici mogu postati tanji. Zglobovi vam mogu postati ukočeniji, a hrskavica i tekućina koja ih podmazuje može se smanjiti ili istrošiti. Kako se tkiva između zglobova razgrađuju, mogli biste razviti artritis.

OZBILJNO UPOZORENJE Emulgatori koji se dodaju hrani odgovorni su za razne bolesti

Što raditi:

Osigurajte dovoljno kalcija i vitamina D. Dobri izvori kalcija su mliječni proizvodi, bademi i povrće poput brokule i kelja. Vaš liječnik vam može preporučiti i dodatke prehrani s kalcijem.

Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju jer pomaže tijelu apsorbirati kalcij. Možete ga dobiti iz sunčeve svjetlosti ili hrane poput tune, sardina, žumanjaka i obogaćenih proizvoda poput mlijeka i žitarica. Posavjetujte se s liječnikom trebate li dodatke vitamina D.

Problemi s mjehurom i crijevima

Problem:

Možda ćete teže kontrolirati mjehur, što se naziva 'urinarna inkontinencija'. To pogađa oko 10% ljudi starijih od 65 godina. Kod žena menopauza može biti faktor, dok kod muškaraca problem može biti povećana prostata.

Također, možda ćete primijetiti da niste tako redoviti kao prije. Neki lijekovi i stanja, poput dijabetesa, mogu usporiti rad crijeva. Ako imate potrebu često ići na toalet, obratite se liječniku. Većina simptoma može se kontrolirati ili izliječiti.

Što raditi:

Izbjegavajte kofein, alkohol, gazirane napitke i hranu bogatu kiselinama jer mogu pogoršati stanje.

Za jačanje mišića zdjelice, pokušajte Kegelove vježbe. Stisnite mišiće kao da zadržavate mokraću, zadržite pet sekundi, a zatim opustite pet sekundi. Radite to nekoliko puta dnevno.

Za izbjegavanje zatvora, jedite hranu bogatu vlaknima poput voća, povrća i cjelovitih žitarica. Pijte puno vode i pokušajte svakodnevno vježbati jer to može pomoći probavi.

Teže se krećete i održavate snagu

Problem:

Kako starimo, gubimo mišićnu masu, što može dovesti do slabosti i smanjene aktivnosti.

Što raditi:

Pokušajte ovo: Svakodnevno se bavite umjerenom tjelesnom aktivnošću, poput brze šetnje ili dizanja lakih utega. To će vam pomoći u jačanju mišića. Posavjetujte se s liječnikom o tome koliko vježbe je prikladno za vas.

Jedite puno voća, povrća i nemasnih proteina poput ribe i piletine. Izbjegavajte šećer i hranu bogatu zasićenim mastima te jedite manje obroke jer vam možda neće trebati toliko kalorija kao prije.

Vaš seksualni život se mijenja

Problem:

Tijekom menopauze, vaginalno tkivo kod žena postaje suše, tanje i manje elastično, što može učiniti seks manje ugodnim. Grudi gube tkivo i masnoću, pa mogu izgledati manje i manje čvrste.

Kod muškaraca, s godinama može doći do poteškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije, što može biti povezano s drugim zdravstvenim stanjima ili nuspojavama liječenja.

Što raditi:

Razgovarajte s liječnikom, može vam propisati lijekove za ublažavanje fizičkih simptoma ili povećanje seksualne želje.

Ne možemo vratiti vrijeme unatrag, ali s pažnjom, brigom i pametnim životnim odlukama možemo najbolje iskoristiti svoja tijela dok starimo, piše webmd.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Purgerica4 27.09.2024.

    Zdrava okolina je 70 % zdravlja!

  • Mr. Pickles 26.09.2024.

    Radi ono što voliš

  • mars7 26.09.2024.

    Stariti je prirodno to se ne moze izbjeci

Komentiraj...
Vidi sve komentare