Bilo bi dobro da većina radnih organizacija za svoje djelatnike ima sufinancirane obroke koji bi bili nutritivno uravnoteženi. Postoje i dobri primjeri u praksi, ali sa zdravstvenog stajališta, ako želimo spriječiti debljinu, društvo bi se svakako trebalo pobrinuti za ovaj segment zdravlja, upozorava dr. Ana Puljak.
Kako je većini ljudi takav obrok nedostupan, a ne možemo si priuštiti ni to da se redovito hranimo vani, takav obrok eventualno možemo pripremiti kod kuće i ponijeti na posao, što je uvijek bolje od krafni, muffina, zaslađenih sokova ili keksa.
Uz malo više organizacije moguće je isplanirati i organizirati kvalitetne obroke koje ćete ponijeti sa sobom, kaže nutricionistica Sanja Jelušić iz Centra za preventivnu medicinu Zavoda ‘Dr. Andrija Štampar’, koja je za nas pripremila nekoliko primjera obroka koji se mogu ponijeti na posao, a koje nije potrebno podgrijavati.
Salate za svaki ukus
Razne vrste salata, na primjer: salata s tunom (pomiješajte zelenu salatu, tunu i jogurt, a u sezoni tome možete dodati svježi krastavac i rajčicu, na primjer) - salata s mozzarelom i rajčicom, a uz sve to može i šnita kruha od cjelovitih žitarica ili integralni tost.
Probiotički jogurt ide uz svaki obrok
Jogurt i sir, na primjer: svježi sir s bučinim ili lanenim sjemenkama, sa šnitom kruha od cjelovitih žitarica ili integralnim tostom - jogurt s probiotičkom kulturom + cjelovite žitarice + voćka.
Sendviče obogatite sezonskim povrćem
Sendvič, na primjer: zobeno pecivo, zrnati ili integralni tost + nemasna pureća ili pileća šunka + dodatak povrće po želji, ili ovisno o sezoni – svježi krastavac, rajčica, mrkva, zelena salata...
Zdrave grickalice postoje
Uvijek je dobro imati dostupne orašaste plodove na stolu ili svježe ili sušeno voće kao međuobrok, no pripazite na količinu konzumiranog suhog voća ili orašastih plodova jer previše toga također utječe na debljanje. Dakle, dovoljna vam je manja šaka orašastih plodova i nekoliko komada sušenih voćki.
Tjedni raspored
*Primjer tjednog jelovnika uravnotežene mediteranske prehrane za prosječnu obitelj prema preporuci Centra za pravilnu prehranu HZJZ-a