To je to što me zanima!

Zdrave zamijene za šećer u obrocima: Cikla, stevija, med...

Ribana cikla čokoladnim će kolačima i muffinima dati bogat, sladak okus, no možete je dodavati i juhama, umacima te smoothiejima. Isto vrijedi i za mrkvu
Vidi originalni članak

Želite li jesti manje šećera, možete ga zamijeniti namirnicama koje su prirodno slatke. Kolačima, napicima, žitnim pahuljicama i dječjoj hrani tako možete dodati zgnječene banane ili ribane jabuke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Preljevima za salatu možete dodati i nekoliko kapi narančina soka te tako izbjeći kupovne preljeve krcate šećerom. No prirodni zaslađivači kriju se i među povrćem.

Ribana cikla čokoladnim će kolačima i muffinima dati bogat, sladak okus, no možete je dodavati i juhama, umacima te smoothiejima. Isto vrijedi i za mrkvu. Narežete li ciklu i mrkvu na tanke kriške i ispečete ih u pećnici, dobit ćete slatku i zdravu grickalicu.

Čak i mlijeko može biti prirodni zaslađivač - kava s mlijekom manje je gorka, a vrhnje se često dodaje domaćim varivima i gulašima. 

RAVNOMJERNO ZAGRIJAVANJE Kako je najbolje zagrijavati smrznutu hranu u mikrovalnoj

Prstohvat soli također može istaknuti prirodnu slatkoću nekih namirnica, osobito svježeg voća. 

Lagano poprženi luk postaje vrlo sladak

Unatoč ljutini luk sadrži i mnogo šećera, a taj sladak okus dolazi do izražaja tek kad se polagano poprži na laganoj vatri. Tako pripremljeni luk može zamijeniti umake krcate šećerom, npr., kečap.

Stevija je čak 300 puta slađa od šećera

Biljka stevija suši se i prodaje kao prirodni zaslađivač. Ne sadrži kalorije, a 300 je puta slađa od šećera. Ima specifičan okus na koji se treba naviknuti - najbolje ju je početi dodavati biljnim čajevima.

BEZ BACANJA Evo zašto bi vodom u kojoj ste kuhali trebali zalijevati biljke

Uz cimet i vaniliju treba manje šećera

Vanilija slatkim jelima daje bogatu, slatkastu aromu zbog koje nećete ni primijetiti da je u njima manje šećera. Slično je i s cimetom, koji možete dodati i slanim jelima - gulašima ili umaku od rajčice. 

Ribana mrkva 

Ona može zasladiti umak bolognese, ali i kolače te muffine. U kolačima jednu trećinu šećera zamijenite medom, jer veće količine mogle bi promijeniti strukturu.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • nap 19.02.2022.

    Med najbolji

  • Doktor Kongo 19.02.2022.

    Zamijene

  • picuskin 19.02.2022.

    Med je smjesa dva šećera fruktoze i saharoze, kemijska formula potpuno je ista kao bi bijelom šećeru od kojeg zagrijavanjem uz malo vode napravite med kojeg ni pčele ne razlikuju. Kao i svi šećeri med deblja i nine zdrav osobito kada se zna da bez antibiotika nema pčela, za antibiotike EU daje poticaje a tko tvrdi da pčelama ne daje antibiotik i mravlju kiselinu besramno vas laže, a o špricanju šuma koje provode Hrvatske šume i oranice i livade poljoprivrednika ne treba trošiti riječi. Istina je da je sladak i da je skup ali štetan. Kada vidite u kakvom trgovačkom lancu gdje je snižena cijena šećera i ljude koji su natrpali troja kolica znajte da su to Hrvatski pčelari. Najbolji med na svijetu ima Australija, Nova Gvineja i jeda planinski dio Turske(kg-100 E), pitanje je zašto odgovor je nemaju pčelinjih bolesti, izolirani su i vrše dezinsekciju brodova i tereta koji ulazi u Australiju, svaki slučajni roj ako se pojavi odmah uništavaju. Izvoze bumbare i pčele u Ameriku jer tamo nema pčela.

Komentiraj...
Vidi sve komentare