Domaći rezanci kuhaju se samo pet minuta, a ako u kuhinji imate ciklu, sipu, mrkve, batat ili špinat nemate izgovora zašto ne napraviti i tjesteninu u boji. Najcjenjeniji začin na svijetu, šafran, obojit će tjesteninu u žuto, a špinat ili pesto od bosiljka u zeleno
- Osnovni i najjednostavniji recept za domaću tjesteninu je 350 g glatkog brašna, malo soli, tri umućena jajeta, malo vode ili ulja. Mijesi se desetak minuta dok ne postane nježno i glatko. Zatim se podijeli u loptice te se odmara najmanje 20 minuta u hladnjaku umotano u prozirnoj kuhinjskoj foliji, a idealno je da stoji dva sata - objašnjava Zdravko Perić, glavni chef kuhinje hotela Le Meridien Lav u Splitu i stručni suradnik portala Gastro.hr.
Zelenu tjesteninu napravite od špinata ili bosiljka, crvenu s ispasiranom mrkvom, a narančastu od batata. Skuhajte ili ispecite slatki krumpir, pa ga ispasirajte s malo soli i maslinova ulja. Dodajte pire u osnovni recept za tjesteninu i dobro umijesite. Važno je ostaviti tijesto u hladnjaku barem 20 minuta da odmori.
Nakon toga razvaljajte i narežite na trake ili kvadrate ako pripremate raviole. Ako koristite mašinicu, umijesite tijesto pa ga razvaljajte na dasci do debljine koja može proći kroz mašinicu. Provlačite ga do najtanje dimenzije i od njega napravite tagliatelle. Odvojite ih jedne od drugih kako se ne bi zalijepile i sušite blizu prozora ili na propuhu.
Dreamstime
Savršeno obojena tjestenina: Idealan omjer pirea od povrća i brašna je 50:50
Ako tjesteninu želite obojiti ili aromatizirati, možete to učiniti s gotovo svime što zamislite. Od svježeg začinskog bilja pa sve do cimeta, papra, čilija, kajenskog papra, muškatnih oraščića, šafrana, suhih gljiva i česnjaka u prahu, objašnjava Zdravko Perić. Kod dodavanja začina za bojanje, uvijek ih prije dodavanja brašna umijesite s jajima radi svilenkaste teksture i elastičnosti koju prouzrokuje gluten iz brašna.
Ako kao boju ili aromu dodajete pire od povrća (cikla, brokula, peršin, mrkva, celer korijen, bosiljak ili neka druga začinska biljka) smanjite količinu brašna i nadomjestite pireom od povrća. Idealan omjer je 50:50, a ako je pire vlažan dodajte još brašna dok ne dobijete konzistentnu smjesu.
Zeleni rezanci s piletinom
Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g kukuruznog brašna, 2 jaja, 200 g špinat, sol, pesto: 200 g rukole, 5 češnjeva češnjaka, 100 g prženih pinjola, 150 ml maslinova ulja, sol; 300 g pilećih prsa, sol, papar, maslinovo ulje, cherry rajčice za posluživanje
Priprema: Prosijte brašno i dodajte jaja i sol. Umijesite i dodajte pire skuhanog špinata. Premijesite tijesto pa omotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji najmanje pola sata. Još jednom kratko izmijesite tijesto i podijelite na nekoliko loptica. Razvaljajte i narežite na duguljaste rezance.
Kuhajte pet do šest minuta. Za to vrijeme, prepržite začinjenu piletinu na ugrijanu ulju. Prepržite pinjole u tavi, pa maknite da se ohlade. Operite rukolu i stavite u multipraktik. Dodajte češnjak i izmiješajte. Zatim polako ulijte maslinovo ulje te sol i papar. Poslužite pesto uz tjesteninu s piletinom i rajčicama.
Domaći široki rezanci obojeni crnilom od sipe
Sastojci: 500 g brašna, 4 žličice crnila sipe, 5 velikih jaja, žlica ulja, prstohvat soli, 200 g sipe, 200 g lignje, češnjak, peršin, rajčice, maslinovo ulje
Priprema: Prosijte brašno, dodajte sipino crnilo, jaja, malo ulja i soli te zamijesite elastično tijesto. Vode dodajte samo ako je tijesto previše suho. Pokrijte folijom i ostavite da odstoji pola sata. Razvaljajte ga i napravite rezance u mašinici za tijesto. Popržite sipu i lignje na češnjaku i ulju, dodajte rajčice, peršin i vino te poslužite uz kuhanu tjesteninu.