U kombinaciji s pirovim ili zobenim brašnom te uz zvjezdasti anis, ova aromatična pita od jabuka ispunit će mirisima cijelu kuću, a zazubice će poteći još dok je u pećnici.
POGLEDAJTE VIDEO: Jabuka je najzdravije voće, evo kako ljudi u njoj uživaju
Ako imate ekološki uzgojene jabuke čija kora nije tretirana, ne morate ih guliti, no ako nabavljate kupovne, svakako ogulite koru. Pritom, za ovaj kolač izbjegavajte kisele vrste jabuka i radije birajte slatke koje će dodati aromu i šećer bez potrebe za dodavanjem drugih zaslađivača.
Sastojci:
4 - 5 jabuka
sok 1 limuna
limuna 1 limuna
250 gr pirovog ili zobenog brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje
1 dcl malomasnog jogurta
1 žlica cimeta
prstohvat klinčića
2 prstohvata zvjezdastog anisa u prahu
4 žlice javorovog sirupa
Brašno pomiješati s praškom, umućenim jajetom, jogurtom i dvije žlice javorovog sirupa te izraditi tijesto. Podijeliti na pola i razvaljati. Prvu polovicu položiti u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Jabuke oguliti, zaliti limunovim sokom i usitniti štapnim mikserom ili u blenderu, ali ne da bude samo kaša nego da ostanu komadići. Dodati začine, koricu i preostale dvije žlice sirupa te dobro promiješati. Smjesu preliti preko izbockanog tijesta u tepsiji te prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta i izbockati vilicom. Peći na 180 stupnjeva 35 - 45 minuta. Dobro ohladiti prije posluživanja.