Uljudnost je nalik na zračni jastuk, u njoj možda i nema ničega, ali ona ublažava udarce života, rekao je Schopenhauer, a osim toga poznavanje pravila lijepog ponašanja spašava i od blamaža koje se znaju još godinama prepričavati. Većina ljudi koji jedu u restoranima zna da skulpture od ubrusa na stolovima valja razmotati i položiti u krilo. No odlazite li u zahod, ne ostavljajte ga na stolu jer biste mogli ostati gladni; ubrus na stolu je znak da ste gotovi s jelom, pa ako niste završili, ostavite ga na stolcu. Iskoristite ga prije prinošenja čaše ustima kako ne biste ostavili “mrlje izdajice” na staklu.
“Džungla” pribora za jelo može zabezeknuti, no nema razloga za zabrinutost; počnite izvana i kako se izmjenjuju slijedovi jela, uzimajte jedan za drugim. Osim odabira odgovarajućih vilica i noževa, škakljivo je pitanje kako jesti koju hranu. Provedete li večer u razmišljanju kako ispljunuti košticu masline, nećete uživati.
Umjesto da je progutate i dovedete se u opasnost od gušenja, diskretno je vratite u stisnutu šaku ili vilicu te smjestite na rub tanjura. U visoko formalnoj situaciji maslina se najbolje potpuno odreći.
>>Avokado je mastan pa se oguljen i razrezan na komade obvezno jede vilicom. Posluži li se prepolovljen, do slasnog, blijedozelenkastog mesa dolazi se dubljenjem žlicom.
>>Ako su školjke poslužene u umaku, izvucite meso pomoću vilice, a sok iz ljušture diskretno popijte, bez srkanja. Kruh se trga na veličinu zalogaja i zatim umače u preostalu tekućinu koja se jede i žlicom.
>>Artičoke se jedu prstima, list po list. Namočite ga u umak i zubima istisnite meso. Višak ostavite na rubu tanjura. Srce se oguli, razreže i jede priborom.
>>Ako su školjke poslužene u umaku, izvucite meso pomoću vilice, a sok iz ljušture diskretno popijte, bez srkanja. Kruh se trga na veličinu zalogaja i zatim umače u preostalu tekućinu koja se jede i žlicom.
>>Usisavanje špageta je strogo zabranjeno, kao i namotavanje u goleme kugle koje jedva stanu u usta. Bolje ih je ne rezati nožem nego vilicom uredno namotati na žlicu kako se ne biste zaprljali.