To je to što me zanima!

Zbog ubrusa u restoranu ljudi mogu ostati gladni

Hranu koja može dovesti u neugodnu situaciju najbolje je izbjegavati, a koštice iz maslina voća ili kompota ne pljuckaju se u tanjur nego žlicu
Vidi originalni članak

Uljudnost je nalik na zračni jastuk, u njoj možda i nema ničega, ali ona ublažava udarce života, rekao je Schopenhauer, a osim toga poznavanje pravila lijepog ponašanja spašava i od blamaža koje se znaju još godinama prepričavati. Većina ljudi koji jedu u restoranima zna da skulpture od ubrusa na stolovima  valja razmotati i položiti u krilo. No odlazite li u zahod, ne ostavljajte ga na stolu jer biste mogli ostati gladni; ubrus na stolu je znak da ste gotovi s jelom, pa ako niste završili, ostavite ga na stolcu. Iskoristite ga prije prinošenja čaše ustima kako ne biste ostavili “mrlje izdajice” na staklu.
“Džungla” pribora za jelo može zabezeknuti, no nema razloga za zabrinutost; počnite izvana i kako se izmjenjuju slijedovi jela, uzimajte jedan za drugim. Osim odabira odgovarajućih vilica i noževa, škakljivo je pitanje kako jesti koju hranu. Provedete li večer u razmišljanju kako ispljunuti košticu masline, nećete uživati.
Umjesto da je progutate i dovedete se u opasnost od gušenja, diskretno je vratite u stisnutu šaku ili vilicu te smjestite na rub tanjura. U visoko formalnoj situaciji maslina se najbolje potpuno odreći.

>>Avokado je mastan pa se oguljen i razrezan na komade obvezno jede vilicom. Posluži li se prepolovljen, do slasnog, blijedozelenkastog mesa dolazi se dubljenjem žlicom.

>>Ako su školjke poslužene u umaku, izvucite meso pomoću vilice, a sok iz ljušture diskretno popijte, bez srkanja. Kruh se trga na veličinu zalogaja i zatim umače u preostalu tekućinu koja se jede i žlicom. 

>>Artičoke se jedu prstima, list po list. Namočite ga u umak i zubima istisnite meso. Višak ostavite na rubu tanjura. Srce se oguli, razreže i jede priborom.

>>Ako su školjke poslužene u umaku, izvucite meso pomoću vilice, a sok iz ljušture diskretno popijte, bez srkanja. Kruh se trga na veličinu zalogaja i zatim umače u preostalu tekućinu koja se jede i žlicom. 

>>Usisavanje špageta je strogo zabranjeno, kao i namotavanje u goleme kugle koje jedva stanu u usta. Bolje ih je ne rezati nožem nego vilicom uredno namotati na žlicu kako se ne biste zaprljali.    



Idi na 24sata

Komentari 5

  • svi_smo_doma 28.09.2009.

    Htjedoh reći da me sadržaj više zanima od forme, avokado i slične perverzije nisu uopće ukusni, ova pravila i ova jela znače nešto zlatnoj mladeži i ostalim luftbremzerima koji imaju vremena napretek! Bolje s prijateljima kakvi god da jesu, nego s \"kremom\" koja zna jesti avokado! Vemi - potpisujem!

  • vemi 27.09.2009.

    Po meni je jedino istinsko pravilo ponašanja - ne ometati druge! Mnoge izmišljotine u bontonu su toliko naporne i toliko besmislene da nas samo opterećuju i ne donose ništa dobra! A naročito zbog toga što nisu jedinstvena. Arapi vole kad podrignete glasno poslije jela, jedu rukama itd. itd. I što kada dođu u neki zapadni restoran. Jesu li oni nepristojni?? Ostavimo pravila po strani, budimo istinski pristojni jedni prema drugima. To bi trebalo biti dovoljno!! I ne zamarajmo se sa 27 različitih vilica, noževa i žlica na stolu, za koje ni sam konobar više ne zna za što se koji koristi! Jedan mali, drugi veliki, ovi gore, oni desno, lijevo... ajme majko, kome to zaista treba! ---Ako vam to godi, vi uživajte u \"pristojnim\" društvima, a ja ću radije u ugodnim! Prijatno!

  • kenibknight 25.09.2009.

    Zbog ovakvih \"vemi\" i \"svi_smo_doma\" trebate objavljivat sto vise clanaka o lijepom ponasanju. Mozda, samo mozda, se i njima dogodi jedamput u zivotu da \"zlutaju\" u pristojno drustvo. Ima puno koji neznaju osnovna pravila, ali bi ih htjeli naucit, ali im je neugodno pitat. Vecina mladezi ili mladih ljudi koji su odrasli s \"ovakvima\" htjeli bi znat lijepo ponasanje, pa im treba diskretna pomoc. Nije svatko imao priliku to naucit zbog raznih okolnosti, pa zbog toga to i nije neka sramota, ali odbijati nauciti lijepo ponasanje i tako se ponasat nedopustivo je i sramotno za svakog covjeka koji i malo drzi do sebe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare