S toliko detalja koje morate imati na umu, vaš veliki dan može završiti kao jedno od najstresnijih razdoblja u vašem životu - a ponekad, unatoč najboljim namjerama, ukrasi mogu izgledati daleko od elegantnog ostavljajući oštar okus kičastog i neprimjerenog.
POGLEDAJTE VIDEO: lažnim vjenčanjem htjela privući bivšeg
Kako biste bili sigurni da vam neće biti muka jednog dana gledati fotografije s vašeg vjenčanja, Kristina Kempton, profesionalna organizatorica vjenčanja iz Londona, je objasnila najčešće greške koje ljudi rade, a zbog kojih kasnije žale.
Kristina je u industriji gotovo deset godina i u to vrijeme se susrela s najrazličitijim zahtjevima mladenaca i njihovih obitelji, koji su se pokazali kao poptuno pogrešni.
Velike mašne vezane oko stolaca
Čini se da je moto 'što veće, to bolje' u gotovo svakom aspektu života - no, prema Kristini, možda biste se željeli oduprijeti tom porivu kada birate ukrase za vjenčanje.
- Jednom prilikom sam bila na vjenčanju na kojem su klasični korporativni stolci bili obučeni u neki polu-plastični materijal te zavezani s velikim plastičnim mašnama na poleđini.
Stručnjakinja također podsjeća da bi trošak stolca prekrivenog ukrasnim materijalom mogao biti pretjeran.
- Za taj novac možete kupiti ili iznajmiti pristojne stolce za taj dan, poput običnih bijelih drvenih stolaca koji su klasično lijepi i odgovaraju uz bilo koje uređenje - objašnjava.
Za Kristinu su stolci 'gotovo beznačajni' u odnosu na ono što parovi imaju u sali - tu su i drugi, važniji, detalji koje će primijetiti svi gosti.
To su, objasnila je, stvari koje će gosti dodirnuti i vidjeti.
- Stolovi, salvete, bilo da su s monogramom, bilo da su personalizirane, baršunaste mašne oko salveta ili uvučen svježi cvijet, pribor za jelo, posuđe, vinske čaše. To su detalji koji svi zapaze - kaže.
- Gosti će primijetiti stolnjake i obratiti pažnju na pribor za jelo. Ljudi koji su manje orijentirani na detalje možda neće primijetiti neke sitnice, ali mogu vam reći da će sigurno primijetiti ako piju vino ili sok iz neke zdepaste čaše od debelog stakla - dodaje.
Zabava za goste
Nakon što su se vjenčanja zbog globalne pandemije godinama odgađala, razumljivo je da mladenci žele napraviti pravu gozbu.
Očajnički želeći imati najbolje vjenčanje na kojem su sudjelovali njihovi prijatelji i obitelj, novopečeni par često će posezati za razonodom koja i nije primjerena za vjenčanja.
No, iako je dogovaranje raznih aktivnosti kako bi gosti bili zaokupljeni tijekom cijelog događanja vrijedna ideja, Kristina vjeruje da je tanka granica između zabavnog i smiješnog, ili čak jezivog.
- Iako je hvalevrijedna svaka ideja za dodatnu zabavu i animaciju gostiju, granica koju nikad ne bih prešla su - klaunovi - kaže.
- Ljudi se vole zabavljati, ali to treba učiniti sa stilom - umjesto da ljudi razmišljaju zašto klaun pleše po sobi i glupira se - dodaje.
Prikladniji su, u očima stručnjaka, optički iluzionisti jer 'ljudi vole takve stvari, to ih tjera na pogađanje, smijeh i pruža drugačiji doživljaj'.
Buffeti i čokoladne fontane
Hrana i piće su vjerojatno svima najdraži dio velikog dana, osim ceremonije pred oltarom, naravno. Uz desetke prehrambenih zahtjeva koje treba zabilježiti, kao i kulinarskih preferencija, lako je biti preopterećen i posegnuti za naizgled najjednostavnijom opcijom - švedskim stolom.
No prema riječima organizatorice vjenčanja, 'dani švedskog stola su prošli i hvala Covidu na tome'.
Slično se smatra i za čokoladne fontane te stolove sa slasticama. Nekad su bili omiljeni, a danas se uglavnom smatraju potencijalnim katastrofama - prelijevanje fontane ili prevrtanje, djeca izbezumljena od šećera, kao i često pretjerivanje koje može završiti s probavnim smetnjama.
Stol za samce
Na vaš veliki dan želite da svi uzvanici osjete ljubav u zraku, uključujući razvedene ujake i onu prijateljicu koja se zaklela da nikad u životu neće razgovarati s muškarcem, piše Sun.
No, koliko god se nadali da će vaš dan vjenčanja biti poseban datum i za još jedan budući par, Kristina inzistira na izbjegavanju iskušenja kreiranja stola za samce.
- Stol za samce će samo stvoriti nepotreban stres i napetost među onima koji sjede oko njega - objašnjava.
- Planiranje sjedenja se mora temeljiti na tome da se gosti ugodno osjećaju, da sjede s obitelji, prijateljima ili poznanicima, a ne da se izdvajaju iz mase zbog svojeg ljubavnog statusa - objašnjava.