To je to što me zanima!

Zbog iscrpljenosti i stresa jezik lako može zaboljeti

Bakterijske naslage na jeziku trebalo bi skidati svakog dana, tijekom pranja zubi. To možete činiti posebnim čistačima za jezik, ali i žlicom
Vidi originalni članak

Ako je jezik crven, odnosno tamnoružičast, to može biti znak nedostatka folne kiseline, vitamina B12 ili B3. Također, zbog šarlaha jezik može biti poput maline (s povećanim, crvenim okusnim pupoljcima koji strše izvan površine). Imate li osim crvenog jezika povišenu temperaturu, odmah se obratite liječniku. Tegobe s pokretanjem jezika također su razlog za liječničku intervenciju jer upućuju na oštećenja živaca. Afte, odnosno bolni čirevi, mogu se pojaviti svugdje u ustima, pa i na jeziku. Iako neugodni, nestaju sami od sebe. Može se činiti da se afte pojavljuju bez ikakvog razloga, no neki liječnici vjeruju da ih izazivaju stres i iscrpljenost.
Sindrom pečenja usta, koji osim jezika zahvaća desni, usnice, unutrašnjost obraza i nepce može se javiti kod žena u menopauzi. Također, može biti izazvan suhoćom usta, nošenjem zubnih proteza, oštećenjima živaca, alergijama, kiselinom u želucu i hipotireozom, a liječenje ovisi o drugim simptomima.

Bakterijske naslage na jeziku trebalo bi skidati svakog dana, tijekom pranja zubi. To možete činiti posebnim čistačima za jezik, ali i običnom žlicom. Prelazite njome po jeziku, odostraga prema naprijed i ispirite žlicu nakon svakog poteza.

Najviše bakterija skuplja se na stražnjem dijelu jezika, tako da je njemu potrebno posvetiti posebnu pozornost. Jezik možete čistiti i zubnim koncem koji ste rastegnuli između kažiprsta i srednjeg prsta tako da njime lagano prelazite jezikom.

Čišćenje jezika osobito se preporučuje za sprečavanje neugodnog zadaha. To je zato što loše mirise izazivaju bakterije kojih na jeziku može biti još više nego na zubima.

Nemojte jako stiskati jezik dok ga čistite - tako nećete ukloniti ništa više bakterija nego laganim potezima, a možete se povrijediti. Dovoljno je lagano prelaziti preko površine jezika.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare