To je to što me zanima!

Zatvara se najstarija pekara u Zagrebu: 'Sve će se dati srušiti'

Na mjestu gdje je sada pekara će se vjerojatno graditi neke kuće, a pekara će još raditi do Nove godine. Obitelj je malo žalosna, ali vjerujem da će naći novu zanimaciju, rekao je vlasnik Miroslav Trajković
Vidi originalni članak

Najstarija zagrebačka pekara koja se nalazi na adresi Nova Ves 70 čiji je vlasnik Miroslav Trajković (74) nakon Nove godine neće više raditi. Naime, gospodin Trajković tvrdi kako mu se posao financijski više ne isplati i kako je došlo vrijeme da ode u mirovinu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija pekara u Zagrebu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- To je najbolja opcija, nemam više kaj razmišljati - rekao nam je Trajković i dodao kako je to mukotrpni posao.

- Onaj tko nije radio tako nešto, ne znam kako je to. Pekara nije na mjestu gdje prolazi velika koncentracija ljudi i jednostavno je došlo vrijeme da se to završi - kazao je.

Tradicija ručnog rada Najstariji zagrebački pekar otkriva stoljetni recept za tradicionalni domaći kruh

- Sve će se srušiti i tu će se vjerojatno graditi neke kuće. Ja još radim do Nove godine - ispričao je Miroslav koji ima već 50 godina radnog staža. Kaže i kako je njegova obitelj malo žalosna, ali vjeruje da će naći novu zanimaciju.

Podsjetimo, Prodavaonica kruha i peciva jedina je pekarnica u Zagrebu koja peče kruh u parnoj peći na drva, a osnovana je 1925. godine. Pekarnica je održala dugu tradiciju pečenja kruha i receptura se od 1925. godine nije mijenjala. Zadržala je čak i starinski stil uređenja kakvog su nekada imale pekare.

DONOSIMO RECEPTE Ideje kako iskoristiti stari kruh: Osvježite ga u pećnici ili od njega napravite nova fina jela

Pekaru je prvo osnovao Miroslavov djed, Milan Lazarević Trajko, a Miroslav je krenuo raditi 1982. godine.Tradicionalna priprema ovog kruha radi se u Pekarskoj radionici Trajković samo nekoliko koraka dalje od pekarnice. Tamo se nalazi i parna peć koja djeluje kao svojevrsni vremeplov u davne dvadesete godine kada je ova pekarnica bila više cijenjena. Ona je sagrađena od 9500 cigli.

Parna peć radi na principu pregrijane pare, a ložište peći je odvojeno od pećnice. To je sistem cijevi kojeg kurite sa drvima koji stvara temperaturu i voda se tako pregrijava u paru. Tu ima jako puno cigli, nema željeza i to je jedina u Zagrebu parna peć na kruto gorivo.

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • blatobran555 09.11.2022.

    Novu zanimaciju?

  • x00x 09.11.2022.

    cak je i uredjenje u starom stilu .. u prijevodu , od otvorenja nisu ulozili u uredenje hahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare