Najstarija zagrebačka pekara koja se nalazi na adresi Nova Ves 70 čiji je vlasnik Miroslav Trajković (74) nakon Nove godine neće više raditi. Naime, gospodin Trajković tvrdi kako mu se posao financijski više ne isplati i kako je došlo vrijeme da ode u mirovinu.
POGLEDAJTE VIDEO: Najstarija pekara u Zagrebu
- To je najbolja opcija, nemam više kaj razmišljati - rekao nam je Trajković i dodao kako je to mukotrpni posao.
- Onaj tko nije radio tako nešto, ne znam kako je to. Pekara nije na mjestu gdje prolazi velika koncentracija ljudi i jednostavno je došlo vrijeme da se to završi - kazao je.
- Sve će se srušiti i tu će se vjerojatno graditi neke kuće. Ja još radim do Nove godine - ispričao je Miroslav koji ima već 50 godina radnog staža. Kaže i kako je njegova obitelj malo žalosna, ali vjeruje da će naći novu zanimaciju.
Podsjetimo, Prodavaonica kruha i peciva jedina je pekarnica u Zagrebu koja peče kruh u parnoj peći na drva, a osnovana je 1925. godine. Pekarnica je održala dugu tradiciju pečenja kruha i receptura se od 1925. godine nije mijenjala. Zadržala je čak i starinski stil uređenja kakvog su nekada imale pekare.
Pekaru je prvo osnovao Miroslavov djed, Milan Lazarević Trajko, a Miroslav je krenuo raditi 1982. godine.Tradicionalna priprema ovog kruha radi se u Pekarskoj radionici Trajković samo nekoliko koraka dalje od pekarnice. Tamo se nalazi i parna peć koja djeluje kao svojevrsni vremeplov u davne dvadesete godine kada je ova pekarnica bila više cijenjena. Ona je sagrađena od 9500 cigli.
Parna peć radi na principu pregrijane pare, a ložište peći je odvojeno od pećnice. To je sistem cijevi kojeg kurite sa drvima koji stvara temperaturu i voda se tako pregrijava u paru. Tu ima jako puno cigli, nema željeza i to je jedina u Zagrebu parna peć na kruto gorivo.