Znanstvenici za hranu tvrde da hrana umotana u aluminijsku foliju ima veći rizik od infekcije opasnim bakterijama. Umjesto toga, preporučuju plastične opcije, poput zatvorenih spremnika ili vrećica s hermetičkim zatvaranjem.
POGLEDAJTE VIDEO:
Dr. Zacharay Cartwright ističe da aluminijska folija ne može stvoriti potpuno hermetički zatvoren prostor jer nije ljepljiva. Također objašnjava da folija “ne prianja savršeno uz površine”, za razliku od Tupperware posuda ili plastičnih vrećica koje sprječavaju ulazak zraka i kisika do hrane.
Naglašava da konzumiranje ostataka hrane zamotane u aluminijsku foliju povećava rizik od ozbiljnog trovanja hranom.
Ova upozorenja dolaze nakon odluke britanskih supermarketa da zamijeni tvrde plastične poklopce na posudama za humus fleksibilnim plastičnim pokrovima koji se ne mogu ponovno zalijepiti. Stručnjaci upozoravaju kupce da budu posebno oprezni jer takvi poklopci ne osiguravaju hermetičnost, što omogućuje razmnožavanje virusa i bakterija.
Primrose Freestone, viša predavačica kliničke mikrobiologije na Sveučilištu u Leicesteru, naglašava važnost korištenja hermetički zatvorenih spremnika za spremanje ostataka hrane. Upozorava da oni koji to ne čine riskiraju "potencijalno životno ugrožavajuće trovanje hranom" ako ostatke nisu pravilno pohranili i ponovno zagrijali.
Također ističe da standardna temperatura u hladnjaku između 3°C i 5°C nije dovoljna za sprječavanje rasta svih opasnih mikroba, zbog čega je zamrzavanje hrane često bolja opcija.
Premda raspoređivanje namirnica u hladnjaku može djelovati kao zamoran zadatak, pravilno skladištenje ne samo da smanjuje bacanje hrane već i omogućuje hladnjaku da troši manje energije, što snižava račune za struju.
Stručnjaci za skladištenje navode kako se pravilnim skladištenjem može smanjiti otpad hrane, a male promjene mogu napraviti veliku razliku u uštedi hrane, piše The Sun.