Ako ih perete samo s vodom i deterdžentom za suđe nakon korištenja, nemojte više, upozoravaju stručnjaci s portala Expert Home Tips.
Ostaci sirovog mesa mogu ostati zarobljeni na hladnoj površini daski za rezanje pa je u tom slučaju potrebno učiniti nešto više. Sirovo meso može sadržavati brojne bakterije, uključujući E.Coli i salmonelu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Preporučuje se najprije oprati toplom vodom i deterdžentom te potom natopiti dasku u izbjeljivač. On će sterilizirati dasku i uništiti bakterije. Kako biste zaštitili ruke, svakako nosite gumene rukavice.
Druga opcija je da nakon pranja deterdžentom stavite dasku i u perilicu za suđe te je operete na najvišoj mogućoj temperaturi.
Meso se preporučuje rezati na plastičnim daskama, a nikako na drvenim jer se one odljepljuju pri visokim temperaturama i tako propadaju. Osim toga, sirovo meso se lakše zaglavi u pukotinama drveta zbog čega se teže vadi, pere i ispire pa je rizik od infekcije uvijek prisutan.
Pročitajte i: Kako biste izbjegli salmonelu, uvijek pazite na ovih 10 stvari
Idealno je imati plastične daske za meso, a drvene za povrće. Život ćete sebi olakšati i ako jednu veliku drvenu dasku ostavite samo za posluživanje. Na njoj nemojte rezati ništa već samo poslužujte hranu. Izgledat će efektno, a vi ćete je imati dugi niz godina.
Ovih 5 mjesta u kuhinji su najprljavija, a daske za rezanje su među njima.