To je to što me zanima!

Započnite dan finom Fritajom i slasnim Jadranskim lađicama

Ljeto s Podravkom: Dobar dan počinje ukusnom Fritajom s mladim lukom i tikvicama, a za ručak na stolu stižu Jadranske lađice sa sardinama na kruhu
Vidi originalni članak

Fritaja s mladim lukom i tikvicama

Jednostavno/30 minuta/za 4 osobe

Sastojci: 20 g maslaca, 2 žlice SMS maslinova ulja, 250 g mladog luka (bijeli dio), 6 - 7 jaja, 60 g grubo naribanog parmezana, 150 g tikvica, 1 žlica svježeg, bosiljka, 1 žlica Vegete, maslac za premazivanje kalupa, Podravka brašno

Priprema: 

Na mješavini rastopljenog maslaca i maslinova ulja popržite mladi luk koji ste prethodno narezali na trake. Dodajte tikvice narezane na ploške, pirjajte oko 10 minuta, a zatim ohladite. Jaja istucite pjenjačom, dodajte 1 žlicu Vegete, naribani sir, narezani bosiljak i ohlađenu mješavinu tikvica i luka. Kalup veličine 15x15 cm i dubine oko 10 cm namažite maslacem, pospite brašnom i u njega izlijte pripremljenu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 - 200 °C oko 20 minuta. Fritaju pospite svježe naribanim parmezanom i poslužite kao toplo predjelo ili glavno jelo sa zelenom salatom.

Savjet: Iako vam je to jednostavnije, jaja nemojte miksati, jer će fritaja biti ukusnija.

Jadranske lađice

Sardine u pečenom francuskom kruhu s ploškama rajčice i sira savršen su obrok za piknik ispod bora na plaži.

Jednostavno/14 minuta/za 4 osobe

Sastojci: 2 EVA Sardine s peršinom i češnjakom (2 x 115 g), 1 francuski kruh (400 g) ili baguette, 100 g maslaca, 4 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 limun, 2-3 rajčice (400 g), 100 g trapista, nekoliko listova bosiljka

Priprema: 

Francuski kruh narežite na šnite, premažite ih maslacem i malo popecite. Na toplu, popečenu šnitu nanesite tanke ploške rajčice,plošku sira, list bosiljka, EVA sardine s peršinom i češnjakom, pokapajte s nekoliko kapi maslinova ulja, limuna i odmah poslužite.

Savjet: Ako nemate svježeg bosiljka koristite list salate, radiča ili rikule.

Savjet nutricioniste: Katarina Pentek, dipl. ing. preh. teh. Nutricionist

Jaja su odličan izvor hranjivih tvari (holina, željeza, vitamina B12) i drugih zaštitnih tvari (karoten),stoga će u kombinaciji s tikvicama i mladim lukom koju vam predlažemo za doručak, biti pravi izvor energije i potrebnih hranjivih tvari. U uravnoteženoj, pravilnoj prehrani, riba je namirnica koja je zbog svoje nutritivne vrijednosti izvrstan izbor. Uzmite je 2-3 puta tjedno,unutar kojeg barem jednom ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama kao što su tuna, skuša, srdela...

Upravo zato za današnji ručak preporučamo Jadranske lađice - Sardine na popečenom francuskom kruhu s ploškama rajčice i sira. Srdela u konzerviranom obliku - sardina, visokovrijedna je namirnica jer tijekom procesa konzerviranja ne dolazi do gubitka hranjivih tvari. Iznimno je važan izvor bjelančevina, koje su lako probavljive, imaju odličan omjer kalcija i vitamina D, što je dragocjeno za razvoj male djece, za žene u klimakteriju i održavanje skeleta kod starijih osoba.

Osim toga je bogata željezom koje često nedostaje u prehrani, a važan je pri stvaranju crvenih krvnih stanica i prijenosu kisika.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mudrica x 31.07.2013.

    Fritaju sa tikvicama sam jeo cešce izvrsna je !!

  • samo di 29.07.2013.

    jaja i vrućina ideallna kombinacija na +40:)

  • ejjjja 29.07.2013.

    a kiselo vrhnje ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare