Recept za osnovno tijesto
Od ovog tijesta možete pripremati i slatku i slanu verziju, ali ako radite slatku, dodajte malo ribane korice limuna, vanilin šećer, a možete i mrvicu ruma - palačinke će imati predivan, aromatičan okus.
POGLEDAJTE VIDEO I palačinke imaju svoj dan:
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 300 ml mlijeka
- 2 dl mineralne vode ili malo soda bikarbone
- prstohvat soli šećer
Priprema:
Pomiješajte sve suhe sastojke pa u to dodajte jaja i mlijeko. Mlijeko ulijevajte malo po malo do miješate. Smjesa vam na kraju mora biti posve glatka. Ostavite je nekih pola sata prije pečenja u vrućoj tavi.
Recept za zapečene slatke palačinke punjene sirom
Za nadjev pomiješajte svježi kravlji sir, vrhnje, jaje, šećer (količina po ukusu), ribanu koricu limuna, sok od pola limuna i po želji malo grožđica. Time punite palačinke, zarolajte ih i slažite u protvan. Na kraju ih prelijte sa malo vrhnja i zapecite u pećnici. Gotove su kad dobiju lijepu rumenu boju. Prije posluživanja ih ostavite nakratko da se malo ohlade.
Recept za slanu varijantu
Za nadjev pomiješajte svježi kravlji sir i vrhnje, jaje i sol. Po želji u to možete nasjeckati i malo kuhane šunke. Punite palačinke, zarolajte, poslažite u protvan i prelijte s malo vrhnja. Pecite dok ne dobiju lijepu boju i odmah poslužite.