Prema starom narodnom vjerovanju, Martinje označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi. U Hrvatskoj se Martinje više obilježava u kontinentalnom dijelu zemlje, a u Zagorju se to posebno ozbiljno shvaća pa se u ceremoniji krštenja mošta moraju naći domaćin, stoloravnatelj, vinotoča, gospon sudac, kumovi moštu te biskup sa svojom svitom.
POGLEDAJTE VIDEO o proslavi Martinja:
Običaj je za Martinje jesti pečenu gusku i mlince, i naravno, sve to zaliti dobrim vinom. Ovaj blagdan se obilježava 11. studenog jer je na taj dan 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda. U Srednjem vijeku je na taj datum bio sajamski dan diljem Europe. Tad su završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez itd.
Sveti Martin rodio se u Mađarskoj, a otac mu je bio časnik u rimskoj vojsci. Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegove ime je umanjenica od tog božanskog imena. Njegovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali Matrina je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio. Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370.godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom, piše Nadbiskupija Split.
Bio je poklonik sela i seljaka, pomagao je bespomoćnima. Imućnijim obiteljima nije bio omiljen jer ih je često kritizirao. Mnogi su ga željeli za zaštitnika pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske. Ali, i nekih naših mjesta - Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.
Neke zanimljivosti o vinu:
- Stručnjaci kažu kako se karakteristike vina ne mogu prepoznati dok je ono mlado već svoj karakter dobiva s vremenom.
- Znanstvenici tvrde da je ljubav prema ispijanju vina zapisana u genima.
- Crno vino štiti zube od karijesa jer usporava razmnožavanje bakterija, a znanstvenici su otkrili kako stariji ljudi, koji su kroz život umjereno ispijali crno vino, imaju zdravije zube.
- U vinu se nalaze mnogi vitamini i minerali koji su važni za organizam. Neki od njih su vitamini B1, B2, B6, B12, C te minerali željezo, kalcij, kalij, magnezij...
- Vino omekšava meso i daje mu aromu zato ga kuhari koriste kao marinadu.
- Bijelo vino ide uz piletinu i morske plodove, dok je crno bolje uz crveno meso, divljač itd. Uz lagano tjesteninu ili jaja odlično idu suha bijela ili rose vina, a uz povrće lagana bijela.
- 12 je najpoznatijih vrsti grožđa, šest crnih i šest bijelih, od kojih se proizvodi većina svjetskih vina.
- Francuzi jedu masnu hranu, puno puše, a ipak manje obolijevaju od bolesti krvožilnih sustava. To je zato što redovito piju vino.
- U Gruziji se vino počelo proizvoditi prije 6000 godina. Od divljeg grožđa su radili opojni napitak u glinenim posudama koje su bile ukopane u zemlju. Danas tamo proizvode vina i u amforama.
- Italija i Francuska su najveći proizvođači vina na svijetu, svaka proizvodi preko 50 milijuna hektolitara godišnje.
- Svaki Talijan prosječno popije 50 litara vina godišnje, a Hrvat otprilike 28 litara.
- Za kuhano vino se od davnina smatralo da liječi i grije tijelo, a bilo ga je zdravije piti nego vodu iz bunara jer je prokuhano.
- U Viktorijansko doba u Velikoj Britaniji se kuhano vino često posluživalo djeci prilikom rođendana i drugih proslava.
- Boca Château Chevala iz 1947. godine prodana je na aukciji u Ženevi za vrtoglavih oko 2,13 milijuna kuna.