Mahune nije lako skuhati, jer ako ih pustite da se kuhaju minutu predugo, mogu se pretvoriti u kašu, a ako ih izvadite prerano, imat ćete osjećaj da žvačete pikantnu aromatiziranu travu. Poseban je problem blanširanje i priprema za pospremanje u ledenicu, kako biste tijekom cijele godine imali svježih mahuna za pripremu objeda ili salate.
POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za zamrzavanje
Ipak, ima nekih trikova koji vam mogu pomoći da to obavite uspješno, te da mahune koje pohranite u ledenicu budu ukusne i hrskave taman koliko moraju biti:
1. Pripremite sve za blanširanje i prije nego ste pristavili vodu. Naime, uz lonac vode koju ste stavili na vatru, a koju treba i dobro posoliti, pripremite cjedilo i još jednu posudu u koju stanu mahune, a koju ćete napuniti jednakim dijelovima leda i hladne vode.
Prije nego ste stavili grijati vodu, očistite mahune tako da im odrežete vrhove s obje strane. Jako dugačke mahune prepolovite.Takvo povrće spremno je za blanširanje.
2. Očišćene mahune prebacite u lonac s kipućom vodom i ostavite ih oko tri minute. Ako želite zamrznuti jako veliku količinu mahuna, radite to u serijama, kako ih ne biste zgnječili.
Kad prođu oko tri minute, mahune izvadite iz kipuće vode sa žlicom s rupicama i uronite ih izravno u pripremljenu kupku s ledom. Da bi se dobro ohladile, držite ih u ledenoj kupki tri minute prije nego što ih ocijedite i nastavite sa sljedećim korakom.
3. Mahune potom brzo zamrznite. Najbolje je da ih rasporedite u limu za pečenje koji ste obložili masnim papirom i rasporedite ih tako da se ne dodiruju. Prosušite mahune nježno papirnatim ručnikom, kako biste izbjegli stvaranje leda od zaostale vode, pa ih stavite s limom u ledenicu da se smrznu, otprilike na dva sata.
4. Nakon što ste mahune smrznuli na brzinu, vodeći računa da ostanu rastresene, jednostavno ih prebacite u plastične vrećice ili u hermetički spremnik i istisnite što je moguće više zraka, prije nego zatvorite vrećicu. Pohranite ih u ledenicu pa tako mogu ostati i do godinu dana.