Kuhinje na radnom mjestu prepune su opasnih bakterija koje mogu ozbiljno pogoršati zdravlje, pokazalo je istraživanje britanske tvrtke Initial Washroom Hygiene. Istraživači su sakupili i testirali 270 uzoraka sa 70 kućanskih aparata u osam kuhinja, piše Daily Mail.
Na 50 posto radnih površina u kuhinji pronašli su koliformne bakterije koje mogu uzrokovati želučane tegobe, a razina tih bakterija na sudoperu je u prosjeku bila četiri puta više od dopuštene. Osim sudopera, kritične točke su i ručke hladnjaka, mikrovalne pećnice i kuhala za vodu. U gotovo 40 posto slučajeva kuhalo za vodu bilo je prepuno bakterija. Skoro 75 posto kuhinjskih površina bile su prljavije od WC-a i prekrivene s više bakterija.
- Zajednička kuhinja može biti opasna za zdravlje. Velik broj ljudi priprema svoju hranu pa su radne površine nerijetko pune bakterija. Pravilna higijena i redovito čišćenje mogu smanjiti tu opasnost - istaknuo je dr. Peter Barratt iz tvrtke Initial Washroom Hygiene.
Prijašnja istraživanja pokazala su da samo jedan radnik koji ima gripu može zaraziti pola tvrtke korištenjem zajedničkih telefona, mikrovalne pećnice, gumba u dizalu i kvaka na vratima.