Kad kupujete šparoge, kod uzgojenih provjerite jesu li lijepe zelene boje. Divlje imaju tonove od svijetlozelene do crne, što je u redu. Zagrebite ih noktom - izlazi li malo tekućine, svježe su. Suhe nemojte kupiti, savjetuje chef Mario Vešligaj iz zagrebačkog restorana Brewbites.
Planirate li ih iskoristiti sutradan, možete ih držati u čaši vode, poput cvijeća. U hladnjaku ih možete čuvati do četiri dana, a kuhane potrošite u dva. Kad ih pripremate, prvo ih prepolovite na mjestu bliže dnu, one će prirodno puknuti. Gornji dio je za kuhanje, a drvenaste dijelove iskoristite za pripremu temeljca.
- Kuhaju se oko pet minuta, najviše deset, ovisno o veličini. Divlje su tanje i njima treba još i kraće, a u manjim količinama mogu se koristiti i sirove, primjerice kao dodatak smoothieju. Da biste ih skuhali, posolite vodu za kuhanje i dodajte malo šećera da ublaži gorčinu. Pola žlice dovoljno je za manji lončić - kaže chef.
Dodaje da ih nakon kuhanja možete još malo sotirati na maslinovu ulju. Začini trebaju biti jednostavni. Na tanjurima kao prilog začinite ih acetom, maslinovim uljem i solju. Najviše “vole” jaja, a odlično se slažu i s piletinom i plodovima mora.
- Kad ih termički obrađujete u jelima, kako ih ne biste kuhali prethodno, dovoljno je ostaviti ih tijekom noći u hladnoj posoljenoj vodi da izgube gorčinu pa onda dodati u rižot, wok... - kaže chef Vešligaj. Restoran Brewbites popratit će sezonu dnevnom ponudom jela sa šparogama za desetak dana, a u njima, kao i specijalitetima američke kuhinje poput rebrica, moći ćete uživati na terasi.
Fantastični wok s ramstekom i rezancima od riže
SASTOJCI: 100 g ramsteka, 3-4 stabljike šparoga, 100 g rižinih rezanaca, 3 cl oyster umaka (mala čašica), 30 g mrkve, 20 g luka, 10 g celera, malo češnjaka, bijelo vino, malo graška, sol, papar
PRIPREMA: Skuhajte rižine rezance. Najbolje ih je kuhati vrlo kratko, od tri do četiri minute, pa ostaviti u vodi još nekoliko minuta da malo nabubre i ohladiti. Možete ih i samo namočiti u vrelu vodu te ostaviti 10 minuta pa koristiti u woku. Narezano meso popržite na ulju, posolite, popaprite, ubacite prutiće mrkve, celera i luka. Šparoge možete skuhati unaprijed pa ih ubaciti pred kraj ili ih također pripremati u woku s ostalim povrćem. Sve se sotira dok ne bude željene tvrdoće. Na kraju se dodaje malo bijelog vina i češnjaka te oyster umak od kamenica. Možete dodati i malo vode po želji. Pomiješajte s tjesteninom da se lijepo sjedini, posolite i popaprite.
Šparoge i račići
SASTOJCI: 60 g kvinoje, 4-5 stabljika šparoga, pola mrkve, 2-3 cherry rajčice, 5 kozica, miješana salata (rukola, iceberg...), maslinovo ulje, limun, malo vina i češnjaka, sol
PRIPREMA: Kozice popržite na tavi na maslinovu ulju, posolite te dodajte malo vina i češnjaka. Kvinoju kuhajte 15-ak minuta u slanoj vodi poklopljeno i pazite da prejako ne vrije. Nakon toga ostavite još pet minuta u vodi da nabubri. Začinite je maslinovim uljem i limunovim sokom ili octom. Možete začiniti i kiselim umacima te onima na bazi majoneze. Odlična je i kombinacija grčkog jogurta i limete, a super paše i tzatziki ili cezar umak. Dodajte kozice, šparoge i salatu te pomiješajte.
Zeleni wrap s jajima i slaninom
SASTOJCI: 1 tortilja, 1 jaje, 20 g rajčice, salata (kristal, iceberg ili rukola), 2-3 tanke šnite slanine, 30 g šparoga (2 stabljike), malo majoneze (20 g), meda i dijon senfa na vrhu žlice, sol, papar
PRIPREMA: Šparoge skuhajte, a tortilju ispecite na tavi. Posoljeno, umućeno jaje ispecite kao palačinku, s donje strane, bez okretanja, tako da gore ostane mekše. Položite ga na tortilju te dodajte poprženu slaninu i salatu. Od majoneze, senfa i meda napravite umak, prelijte pa smotajte, savjetuje chef Mario Vešligaj iz restorana Brewbites.
NE OTKRIVAJTE IM SVOJE TAJNE: Ova tri horoskopska znaka vas tračaju čim im okrenete leđa