Jedan od vodećih hrvatskih kuhara otkrio nam je svoj recept za savršenu sarmu i nekoliko trikova za još bolji okus.
- Sarmu možete napraviti od bilo koje kombinacije mesa koja vam padne napamet. Naravno da perad ne dolazi u obzir osim ako možda nije guščje meso malo prodimljeno prije sjeckanja i umiješano u uobičajenu smjesu. Mesara možete zamoliti da vam s mesom samelje npr. jednu svježu češnjovku ili komad špeka da smjesa mesa bude ukusnija - objasnio nam je Ivica Štruml, šef kuhinje u Restoranu Virtus, koji je desetljećima usavršavao svoje kulinarske vještine. Između ostalog, bio je glavni chef u zagrebačkom hotelu Esplanade, a potom u hotelu Palace.
- Kod kuhanja sarme jako je važno (jednako kao i kvaliteta kupusa) odabir dimljenog mesa. Dobro je imati i nešto s kostima i nešto s kožom, a tada asocijacija vuče na buncek. Meni omiljena kombinacija je junetina i malo veprovine, ali i domaća varijanta je sasvim dobra. Mnogi stavljaju malo riže u meso. Dobro je znati da i žitarice poput ječma ili pšenice također sasvim dobro funkcioniraju - pojasnio je.
- Pokušajte izbjegavati razne gotove začine i mješavine začina koji se reklamiraju na TV u. Uglavnom štete zdravlju, a sami možete i bolje. Ako volite kiseliju sarmu nemojte oprati listove i rezani kupus ili obratno - dodao je i otkrio nam svoj recept za sarmu:
Sastojci:
*za 10 do 12 sarmi
- veća glavica kiselog kupusa
- 1 kg miješanog mljevenog mesa (više svinjetine u omjeru će dati mekše meso)
- 0,05 kg riže
- 1 jaje, a može i bez jaja
- 1 srednje velika glavica crvenog luka
- 2 režnja češnjaka
- peršinov list
- 1 žlica mljevene crvene paprike
- 1 žlica svinjske masti
- 1 par češnjovki
- 3 lovora
- 0,15 kg domaćeg špeka
- sol i svježe mljeveni papar po želji (kupus je uvijek slan pa pazite sa solju)
Postupak:
- Sitno sjeckani luk popržite na svinjskoj masti i dodajte rižu na 2-3 minute da postane staklasta. Tako se neće raskuhati u sarmi. Umiješajte sitno sjeckani češnjak i ugasite vatru. Dodajte u meso. Posolite, popaprite, dodajte jaje, sjeckani peršin, malo mljevene paprike. U smjesu mesa možete nasjeckati i malo špeka - kaže ovaj vrhunski kuhar.
- Dobro promiješajte, ali ne previše jer će sarma biti kompaktna, tj. tvrda. Nije loše meso začiniti dan ranije i ostaviti da odleži. Veće, vanjske listove pripremite za motanje tako da oštrim nožem stanjite kocen ili ga jednostavno malo potucite batićem za meso da se lakše rola. Podijelite meso na podjednake hrpice prema broju listova da vam se ne desi da previše potrošite i ne ostane vam dovoljno za sav kupus. Preostali kupus narežite najsitnije što možete na rezance - dodao je.
- Zamotajte sarme, slažite u krug lonca za kuhanje, a prethodno na dno stavite lovor i malo rezanog kupusa. Nastavite prema vrhu, a u sredinu stavite suho meso. Sve praznine popunjavajte rezanim kupusom i začinite s ostatkom mljevene paprike. Na vrh posipajte sav preostali kupus, zalijte vodom, na sarmu stavite tanjur da ju pritisne jer se inače diže kada kuha. Kuhajte najmanje 2 sata. Tko voli može začiniti s malo koncentrata rajčice, a za gustoću dodati i malo oštrog brašna - savjetuje chef Štruml.