Svježe začinsko bilje trebalo bi se iskoristiti odmah nakon rezanja kako bi bilo vrhunski dodatak jelu. No, vijek trajanja može mu se produljiti sušenjem ili spremanjem u hladnjak. Omotavanje u papirnati ručnik, pa u vrećicu iz koje se istisne zrak te stavljanje u hladnjak produljuje mu vijek za desetak dana. Peršin i bosiljak mogu se samljeti i zalediti u posudicama za led pa će dulje zadržati potreban okus. Za odličan okus sušeni začini trebali bi se potrošiti do šest mjeseci nakon otvaranja pakiranja. Spremaju se na tamna i suha mjesta, što dalje od izvora topline, kao što su štednjak i perilica.
>>Dugo kuhanje smanjuje intenzitet začina pa ih je najbolje dodati pred kraj. Svježe začinsko bilje raskidajte prstima da pusti ulja i pojača okus.
>>Pri kupnji svježih začina bitno je da bilje što jače miriše. Izbjegavajte one koji imaju smeđe mrlje, mlitavu ili mekanu površinu te slab miris.
>>Sušenim začinima treba provjeriti rok trajanja, što je dulje pakirano, to će prije izgubiti miris. Iz istog razloga bolje je kupovati manja pakiranja.