Čokoljupci i ostali koji ne mogu zamisliti svoj dan a da ne pojedu nešto slatko zbog toga bi mogli imati problema s pamćenjem, tvrde znanstvenici iz Charite bolnice u Berlinu. Oni su promatrali više od 140 zdravih ispitanika prosječne dobi od 63 godine, kojima su dali jesti čokoladu, a potom testirali sposobnosti pamćenja, piše Daily Mail.
Oni koji nisu jeli čokoladu imali su bolje rezultate na testu pamćenja 15 riječi u 30 minuta, a s povećanjem razine šećera u krvi iznad 7 mmol/L, ispitanici su u prosjeku bili sposobni zapamtiti dvije riječi manje.
- Ovi rezultati upućuju na to da spuštanje razine šećera u krvi može poboljšati sposobnost pamćenja, osobito kod kognitivnih poremećaja koji prate stariju dob - zaključila je voditeljica studije, dr. Agnes Floel.
- Otprije znamo kako je dijabetes tipa 2 rizični faktor za obolijevanje od Alzheimera, no ova studija otkriva da povećane razine šećera utječu i na pamćenje ljudi koji nemaju šećernu bolest - komentirala je studiju dr. Clare Walton iz britanskog Udruženja za oboljele od Alzheimerove bolesti.
Šećer treba nositi upozorenje o štetnosti baš poput cigareta