Kako biste smanjili količinu nezdrave soli u jelima i brže se naviknuli na hranu koja nije slana, ali pršti okusima, poslužite se paletom začina.
Izostavite li sol u jelu i dodate samo češnjak u prahu, dobit ćete upravo taj učinak. Pomiješajte usitnjeni sušeni bosiljak s povrćem, salatama i tjesteninom u kojima će do izražaja doći njegova slana nota. Poigrajte se mješavinom začina koji će nadomjestiti sol te svakodnevna uobičajena jela učiniti originalnijima i zdravijima.
Morske alge su same po sebi slane, a mogu se koristiti usitnjene u gotovo svim jelima, od juha, salata, variva, povrća i ribljih jela. Ribu, povrće, variva, salate i tjestenine umjesto soli začinite češnjakom, ružmarinom i limunom.
Slasno meso, riba i krumpiri
Sameljite crvenu papriku, papar u zrnu, kadulju, češnjak u prahu, bosiljak i ružmarin kako biste dobili sitni prah. Začinsku ‘sol’ pospite preko pečenog krumpira, povrća i mesa te umiješajte u umake, juhe i variva.
Za začinske soli možete upotrijebiti sušene gljive, tostirane orašide i sjemenke lana, buče, sezama i maka.