Jedenje sira povećava proizvodnju alkalne kiseline u ustima i zbog toga je učinkovitije sredstvo u zaštiti zuba od žvakaće gume, tvrde znanstvenici s američke Akademije opće stomatologije. Oni su utvrdili da se žvakanjem sira stvara zaštitni sloj na zubima koji ih čuva od kiselina i nastanka karijesa, piše Daily Mail.
Što je veća pH razina na površini zuba, to su zubi zaštićeniji od dentalne erozije koja ugrožava caklinu i zdravlje zuba, a u studiji su znanstvenici mjerili pH zubiju u nekoliko kontrolnih skupina. U prvoj su bila djeca koja su jela cheddar sir nakon obroka, u drugoj su pila mlijeko i jogurt, a kiselost ili lužnatost na površini zubi su mjerili 10, 20 i 30 minuta nakon obroka.
Oni koji su jeli sir imali su najveće razine pH koja štiti zube od karijesa u svim intervalima mjerenja. Ipak, znanstvenici ističu kako vodice za ispiranje usta pružaju daleko najveću zaštitu od karijesa.