Mjerač vremena potrebnog za pečenje ili kuhanje zaslužan je za 'rajčica tehniku' koja poboljšava produktivnost u poslu. Takav mjerač ima vremenski interval od 25 minuta. Prema ovoj tehnici radi se 25 minuta pa se uzima pet minuta pauze. Prvo trebate napraviti listu zadataka za taj dan.
POGLEDAJTE VIDEO:
Nakon toga štopericu namjestiti na 25 minuta i raditi za to vrijeme na prvom zadatku. Kada štoperica zazvoni, iako niste završili posao i nedostaje vam malo vremena za to, ipak napravite pauzu od pet minuta. Nakon stanke, ponovo namjestite štopericu na 25 minuta i nastavite s radom tamo gdje ste stali.
Kada završite s takve četiri faze od 25 minuta i tri pauze po pet minuta, možete napraviti malo dužu pauzu, od 15 do 30 minuta. Ako vam se čini da je pauziranje na svakih 25 minuta rada previše, griješite. Stručnjaci objašnjavaju da taj mali predah omogućava da budete produktivniji i da kvalitetnije obavljate zadatke.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: