Ako volite slatko i ne možete se odreći deserta poslije ručka, nakon božićnih i novogodišnjih blagdana dobro će doći recepti za nekoliko ukusnih slastica koje sadrže i čokoladu, ali imaju manje kalorija i manji glikemijski indeks, pa neće izazvati velike skokove šećera u krvi i 'mamiti' vas na još.
POGLEDAJTE VIDEO:
Podsjetimo, glikemički indeks hrane ukazuje na to kako brzo se namirnica razgrađuje i koliko će glukoze završiti u krvotoku ubrzo nakon obroka. Hrana koja brzo otpušta šećer i uzrokuje dramatičan skok šećera u krvi spada u onu s visokim glikemjskim indeksom i bolje ju je izbjegavati, dok su namirnice kod kojih se glukoza sporije otpušta u krvotok poželjne u prehrani. Općenito, namirnice s GI indeksom 55 ili niže možete konzumirati često, dok one s GI iznad 70 treba izbjegavati.
Zato je i zanimljiv ovaj izbor recepata za slastice s namirnica nižeg glikemijskog indeksa, koje donosi portal MindBodyGreen.
Čokoladni tartufi od 3 sastojka
Sastojci:
- ½ šalice tamne čokolade (sa što višim udjelom kakaa)
- ½ avokada
- 1 1/2 mjerica proteinskog ili kolagenskog praha s okusom čokolade
- po želji, za ukras: zdrobljena sušena metvica, malo morske soli, malo kokosovog brašna, kakao zrna i sjeckanih oraha
Priprema:
Otopite crnu čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
U multipraktiku obradite avokado dok ne postane glatka smjesa, pa dodajte čokoladu, proteinski ili kolagenski čokoladni prah i promiješajte dok se ne sjedini. Izvadite iz procesora i stavite u hladnjak na 30 minuta, da se stvrdne, pa žličicom odvajajte količinu smjese potrebne za male kuglice veličine zalogaja.
Izvaljajte svaku kuglicu među prstima, pa uvaljajte u dodatke po želji.
Browniesi s čokoladom
Sastojci
- ¾ šalice ulja avokada
- ¾ šalice granuliranog zaslađivača na bazi eritritola
- 3 velika jaja
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- ½ šalice (50 grama) blanširanog bademovog brašna
- ⅓ šalice kakao praha
- ½ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- ½ šalice nasjeckanih sirovih oraha ili pekan oraha (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite četvrtastu tepsiju. U velikoj zdjeli pomiješajte ulje, zaslađivač, jaja i ekstrakt vanilije.
Dodajte suhe sastojke – bademovo brašno, kakao prah, prašak za pecivo i sol – pa miješajte dok se dobro ne sjedine.
Umiješajte nasjeckane orahe. Pecite 20 minuta, ili dok se rubovi ne stegnu, a sredina je još uvijek malo mekana na dodir, ili duže, ako volite tvrđe kolače. Izvadite iz pećnice i prije rezanja ostavite da se potpuno ohladi.
Čokolada s tahini pastom i sjemenkama
Sastojci:
- oko 450 grama čokolade s 80 posto kakaa
- ½ šalice tahini paste
- 3 žlice lanenih sjemenki
- 3 žlice chia sjemenki
- 3 žlice sjemenki konoplje
- ½ šalice sirovih oljuštenih sjemenki bundeve
- 1 žličica ljuskave morske soli
Priprema:
Lim za pečenje koji vam stane u zamrzivač obložite pergamentom ili voštanim papirom.
Napravite prvi čokoladni sloj: Stavite polovicu čokolade u posudu za mikrovalnu pećnicu, pa ju zagrijte da se otopi, tako da ju grijete 15 sekundi, promiješate i ponovite koliko puta bude potrebno. Čokoladu možete otopiti i u zdjeli postavljenoj iznad posude s provrelom vodom, uz stalno miješanje.
Ulijte čokoladu na pripremljeni lim za pečenje i pomoću silikonske lopatice rasporedite ravnomjerno. Zamrznite na 10 minuta.
Napravite tahini nadjev: U maloj posudi pomiješajte tahini pastu, lanene sjemenke, chia sjemenke i 2 žlice sjemenki konoplje, pa premažite preko smrznute čokolade, gotovo do rubova. Opet zamrznite na 10 minuta.
Prelijte s preostalom otopljenom čokoladom, pa ju rasporedite silikonskom lopaticom. Pospite sjemenkama bundeve, preostalom 1 žlicom sjemenki konoplje i morskom soli. Stavite u zamrzivač najmanje na 2 sata, pa natrgajte na komadiće.
Dekadentni čokoladni mousse s kolagenom
Sastojci:
- 1 zreli avokado
- 1 zrela banana
- ¼ šalice bademovog mlijeka (ili po izboru)
- 1-2 mjerice kolagensog praha s okusom čokolade
- 2 žlice nezaslađenog kakao praha
- 1 žlica sirupa od agave (po želji, ako vam je potrebno zaslađivanje)
- 1 žlica maslaca od badema
Priprema:
Sve zajedno izmiksajte u blenderu, ohladite do dva sata u hladnjaku, pa dodajte malo šlaga, pospite kakao ili kokosom.
Kremasti super-čoko-sladoled
Sastojci:
- 1 srednji avokado
- ¼ šalice kakao praha
- ⅔ šalice datulja bez koštica
- ⅓ šalice nezaslađenog biljnog mlijeka po izboru
- ½ žličice ekstrakta vanilije (po želji)
- Prstohvat morske soli
Priprema:
Ako su datulje tvrde, potopite ih u vruću vodu oko 15 minuta i dobro ocijedite. Stavite sve sastojke u multipraktik i promiješajte, dok ne postane glatka, s tim da povremeno treba postrugati ono što se zalijepi za posudu sa strane. Ako je potrebno, dodajte malo biljnog mlijeka kako bi smjesa postala glatka.
Žlicom izlijte puding u omiljene kalupe za led i dodajte štapiće. Zamrznite dok ne očvrsne (minimalno oko 3 sata), uklonite kalup i uživajte!