Za suhu puretinu nisu krive vaše kulinarske vještine. Jeff Baker ponosni je vlasnik Michellinove zvjezdice, pa zna da je glavni uzrok takvim kulinarskim debaklima - nekvalitetno meso. Za pripremu savršenog objeda potrebna vam je (nešto skuplja) domaća purica koja je trčala po dvorištu (odnosno, iz free-range uzgoja), smatra on.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ovo su glavni razlozi zašto vaša pečena purica nije onakva kakvu ste priželjkivali:
1. Vrijeme
Jeftine pure iz masovnog uzgoja trebaju što prije narasti kako bi uzgoj bio isplativ. No, za stvaranje masnih stanica potrebno je vrijeme. Ako uzgajivači pokušavaju ubrzati taj proces puretina jednostavno neće biti dovoljno sočne.
2. Prehrana
Kod masovnog uzgoja, purice se hrane gotovo isključivo kukuruzom. No, da bi njihovo meso bilo ukusno nužno im je ponekad ponuditi i druge žitarice, osobito zob. Posebna poslastica su pure hranjene začinskim biljem poput bosiljka ili estragona.
3. Način obrade mesa
Pureće meso trebalo bi 'odležati' deset dana prije pripreme kako bi iz njega iscurila suvišna voda. Proces je sličan obradi mesa divljači koje treba objesiti i tako ostaviti deset dana kako bi meso bilo mekše.
Kako spasiti stvar
Ako ste nabavili jeftinu i suhu puretinu, postoji način da spasite stvar, tvrdi Jeff. Jednostavno omekšajte maslac, u njega umiješajte malo limunova soka, majčine dušice i morske soli. Tada oprezno uklonite kožu s purećih prsa i u njih utrljajte slani maslac. Nakon pečenja, ostavite puretinu da odstoji neko vrijeme na toplom mjestu - otprilike dvostruko kraće nego što se pekla. Tako ćete moći uživati u sočnom mesu.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: