To je to što me zanima!

Za ukusnu puretinu potrebno je kvalitetno meso i ovaj tajni trik

U ovo doba godine kad mnogi uživaju u reš pečenoj, a neki i u hladnoj puretini, vrhunski kuhar Jeff Baker odlučio je otkriti pravi razlog zašto je purica katkada - suha
Vidi originalni članak

Za suhu puretinu nisu krive vaše kulinarske vještine. Jeff Baker ponosni je vlasnik Michellinove zvjezdice, pa zna da je glavni uzrok takvim kulinarskim debaklima - nekvalitetno meso. Za pripremu savršenog objeda potrebna vam je (nešto skuplja) domaća purica koja je trčala po dvorištu (odnosno, iz free-range uzgoja), smatra on.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovo su glavni razlozi zašto vaša pečena purica nije onakva kakvu ste priželjkivali: 

1. Vrijeme
Jeftine pure iz masovnog uzgoja trebaju što prije narasti kako bi uzgoj bio isplativ. No, za stvaranje masnih stanica potrebno je vrijeme. Ako uzgajivači pokušavaju ubrzati taj proces puretina jednostavno neće biti dovoljno sočne. 

MALI TRIKOVI Najbolji način kuhanja luka: Ne treba ga guliti previše ni kuhati

2. Prehrana
Kod masovnog uzgoja, purice se hrane gotovo isključivo kukuruzom. No, da bi njihovo meso bilo ukusno nužno im je ponekad ponuditi i druge žitarice, osobito zob. Posebna poslastica su pure hranjene začinskim biljem poput bosiljka ili estragona. 

3. Način obrade mesa
Pureće meso trebalo bi 'odležati' deset dana prije pripreme kako bi iz njega iscurila suvišna voda. Proces je sličan obradi mesa divljači koje treba objesiti i tako ostaviti deset dana kako bi meso bilo mekše. 

SAVJETI ZA KUHARICE Perad pecite naopačke pa je okrenite posljednjih pola sata

Kako spasiti stvar
Ako ste nabavili jeftinu i suhu puretinu, postoji način da spasite stvar, tvrdi Jeff. Jednostavno omekšajte maslac, u njega umiješajte malo limunova soka, majčine dušice i morske soli. Tada oprezno uklonite kožu s purećih prsa i u njih utrljajte slani maslac. Nakon pečenja, ostavite puretinu da odstoji neko vrijeme na toplom mjestu - otprilike dvostruko kraće nego što se pekla. Tako ćete moći uživati u sočnom mesu. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • vinja 30.12.2019.

    Postoji još jedan postupak za omekšavanje mesa peradi. Ovisno o kilaži pripremiti med, krupnu sol, sok od naranče, začinsko bilje po želji i sve preliti dovoljnom količinom prokuhane hladne vode. U tu smjesu potopiti puricu, patkicu ili kokoš i ostaviti preko noći. Dobro osušiti, preliti uljem ili domaćom masti i staviti peći. Postupak isproban, a meso odlično, sočno i mekano.

  • 30.12.2019.

    ne znam dal je netko probao, ja sam dobila zanimljiv recept upravo za socniju perad...peci na ledima, a u unutrasnjost gurnuti manju bocu pive, otvorene naravno.. ... i pustiti da se lagano isparava za vrijeme pecenja.

  • iinvidico 30.12.2019.

    Domaca zagorska purica😋👌

Komentiraj...
Vidi sve komentare