Za ulazak u Novu godinu, osim pića i dobre atmosfere, nije na odmet pripremiti i delicije poput odojka, francuske salate i neke fine čokoladne torte. Kako bi što sretniji zakoračili u Novu godinu, za glavna jela preporučuje se svinjetina. Staru godinu treba ostaviti iza sebe, a prema našim običajima jede se svinjsko meso, a ne perad jer svinja ‘ruje prema naprijed’, što je simbol sreće. Perad s druge strane, poput kokoši ‘otraga čeprka’. Zec se ne jede jer bježi pa se smatra da odnosi sreću, a s riba pliva pa s njom otpliva i blagostanje. Donosimo vam pet odličnih recepata sa svinjetinom koji će obogatiti blagdanski stol.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti kruh bez kvasca
Škotska jaja
Sastojci: 450 g svinjske kobasice, 3 lista kadulje, grančica peršina, 2 žlice pšeničnog brašna, 5 jaja, žlica sjemenki sezama, žlica sjemenke bundeve, žlica sjemenke suncokreta, 3 žlice miješanih orašastih plodova, dl biljnog ulja.
Priprema: Skuhajte 4 jaja, ogulite ih i ohladite pod mlazom hladne vode. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite meso iz kobasica iz ovitka pa pomiješajte s kaduljom i nasjeckanim peršinom. Podijelite smjesu na četiri dijela. Svako jaje obložite smjesom s mesom od kobasica i oblikujte u kuglicu. Zarolajte u brašno pa u istučeno jaje. Svaku kuglicu zarolajte u pomiješane sjemenke i orašaste plodove. Pecite 20 minuta na vrućem ulju.
Svinjski kotleti s jabukama
Sastojci: 4 svinjska kotleta (debljine dva centimetra), sol, papar, 3 žlice maslaca, 2 jabuke, oguljene i tanko narezane, luk, 2 žlice smeđeg šećera, 2 žličice cimeta 160 ml jabukovače, 80 ml vrhnja za kuhanje.
Priprema: Kotlete začinite solju i paprom s obje strane. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri otopite dvije žlice maslaca. Odmah dodajte svinjske kotlete i pecite ih dok ne porumene, otprilike tri minute po strani. Prebacite na tanjur i ostavite sa strane. Vratite tavu na srednje jaku vatru i otopite jednu žlicu maslaca. Odmah dodajte jabuke i luk i dinstajte ih, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, oko pet minuta. Umiješaj zatim smeđi šećer i cimet. Dodajte jabukovaču i vrhnje. Pričekajte minutu pa dodajte svinjske kotlete i kuhajte između sedam, osam minuta. Kotlete poslužite s jabukama.
Buncek pečen u pivu
Sastojci: svinjska koljenica, svježe mljeveni papar, sol, 2 žlice ulja, 1,2 šalice goveđeg temeljca, šalica crnog piva, 2 luka, 500 g korijena celera, 4 male žlice kukuruznog škroba.
Priprema: Operite koljenicu i posušite je papirnatim ručnikom. Natrljajte solju i paprom. Zagrijte ulje u tavi i popržite meso sa svih strana. Dodajte temeljac i stavite peći 100 min na 205°C. Pivo pomiješajte sa žličicom soli pa time polijevajte koljenicu svakih 15 min. Nakon 70 min pečenja dodajte četvrtine luka i komade celerova korijena te sve izmiješajte sa sokom od pečenja. Povećajte temperaturu na 220°C i pecite još pola sata. Izvadite povrće i koljenicu iz tave i pokrijte, a umak začinite prema želji i dodajte škrob. Poslužite s kiselim kupusom.
Svinjska koljenica s knedlima od kruha
Sastojci: Koljenica: 1500 g svinjska koljenica, 1 l mesnog temeljca, 250 ml crnog piva, 2 luka, 3 režnja češnjaka, žličica koncentrata rajčice, grančica majčine dušice, 3 lista kadulje, žlica mažurana, žlica ružmarina, gustin, svinjska mast, žličica kima;
Knedle od kruha: 10 bijelih peciva, 1 l mlijeka, 3 jaja, luk, vezica peršina, žlica ulja, sol
Priprema:
Koljenica: Dan prije koljenicu operite, osušite i zarežite kožicu. Utrljajte začine (sol, papar mažuran, ružmarin i kim) i ostavite na hladnom. Mast zagrijte i na jakoj vatri zapecite koljenicu sa svih strana, dodajte luk i koncentrat rajčice, kratko popržite i zalijte temeljcem. Kada zakipi dodajte majčinu dušicu, kadulju i češnjak. Dolijte pivu i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C oko 2,5 sata. Za vrijeme pečenja u više navrata prelijte koljenicu s umakom od pečenja, po potrebi dolijte vruće vode. Da bi kožica bila hrskava pri kraju pečenja povećajte temperaturu pećnice na 220°C i pecite još 15-20 minuta Koljenicu izvadite, umak procijedite kroz sito, začinite po potrebi sa još soli i papra i ako je potrebno povezati sastojke, dodajte malo gustina.
Lungić punjen suhim šljivama
Sastojci: 500 g svinjskog lungića (očišćen od masnoće i žilica), 100 g suhih šljiva, 2 dl bijelog vina, 0.30 dl rakije šljivovice, 3 dl povrtnog temeljca, žlica svinjske masti, 3 žlice kiselog vrhnja.
Priprema: Meso očistite od žila i žilica. Dugačkim nožem napravite džepić u koji punite suhe šljive. Začinite sa soli i paprom. Pisanicu uvaljajte u brašno i lagano prepržite na svinjskoj masti sa svih strana. Dolijete bijelo vino. Iskuhajte ga na 1/3, zatim dolijte temeljac i pustite da kuha 20 minuta. Kad se tekućina reducira, dodajte kiselo vrhnje i šljivovicu. Začinite i poslužite. Servirajte uz knedle od kruha, njoke, pire krumpir.