Prava mliječna čokolada, ne samo kakao u prahu, daje ovoj torti bogat, čokoladni okus. Ako ste ljubitelj čokolade, ova torta će sigurno postati među vašim omiljenim
Vidi originalni članak
Priprema će vam oduzeti malo vremena, ali zato će se vaš trud isplatiti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
Za tortu:
- 120 g nezaslađenog maslaca
- 50 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 170 g visokokvalitetne mliječne čokolade
- 3 velika jaja
- 8 g ekstrakta vanilije
- 200 g šećera
- 290 ml mlaćenice
- 250 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 2,5 g sode bikarbone
- 2,5 g košer soli
Za glazuru:
- 250 g visokokvalitetne mliječne čokolade
- 5 g ekstrakta vanilije
- gram košer soli
- 95 g slatkog vrhnja
- 60 g dulce de leche (mliječnog karamela)
- desetak badema za ukras
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite kalup maslacem i s malo kakaa u prahu.
- Otopite maslac u maloj posudi na srednje jakoj vatri. Dodajte čokoladu i kakao u prahu.
- Kuhajte, stalno miješajući, dok smjesa ne postane glatka.
- Ostavite je da se malo ohladi.
- Umutite jaja i vaniliju u velikoj zdjeli. Dodajte šećer i mutite dok smjesa ne postane glatka, oko dvije minute.
- Umiješajte mlaćenicu, a zatim čokoladnu smjesu. Miješajte dok ne postane glatko.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u čokoladnu smjesu. Mutite dok tijesto uglavnom ne postane glatko.
- Izlijte u pripremljeni kalup. Tortu pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, oko 35–40 minuta.
- Premjestite ga na rešetku i pustite da se torta potpuno ohladi.
Glazura:
- Narežite 50 g čokolada u dugačke, tanke krhotine; pričuva za ukrašavanje.
- Nasjeckajte preostalu čokoladu u srednju posudu. Dodajte vaniliju i sol.
- Zagrijte vrhnje u maloj posudi na srednjoj vatri.
- Kad počne krčkati dodajte čokoladnu smjesu i pustite da krčka oko 3 minute.
- Mutite dok se čokolada ne otopi i postane glatka. Dodajte dulce de leche.
- Ostavite da se ohladi, najmanje jedan sat.
- Umutite glazuru, a zatim je lopaticom rasporedite po torti.
- Pospite čokoladnim mrvicama i poslužite, piše epicurious.