Jela poput juha, gulaša i salata postala su nezamisliva bez rajčice. Težim mesnim jelima rajčica će dati svježinu, a vegetarijanskim i ribljim punoću okusa. Nadjevene različitim i maštovitim punjenjima, mogu poslužiti i kao bogat obrok, brzo pripremljen ručak za goste ili užina za djecu - dovoljno ih je zarezati, izdubiti, napuniti sočnim nadjevom i poslužiti. Ova povrtna biljka, koja u jednom kilogramu ima samo 180 kalorija, obogatit će svako jelo vitaminima i specifičnim okusom. Jedan je od najbogatijih prirodnih izvora vitamina C, a visokovrijednog željeza u sebi ima više nego mlijeko, riba i pileće meso.Bogata antioksidansom likopenom, izlučuje otrovne tvari iz organizma, a više studija pokazalo je njenu učinkovitost i u borbi protiv srčanih i krvožilnih bolesti. Iako rajčica iz staklenika ima cijele godine, najsočniji okus imaju ljeti, kad im je sezona dozrijevanja. Osim rajčica, puniti možete krumpir, tikvicu, krastavce, papriku i patlidžane.
PUNJENE RAJČICE
Sastojci: 1/2 kg malih rajčica, 120 grama tunjevine iz konzerve, 6 fileta slanih inćuna, 10 zelenih očišćenih maslina, 2 žličice kapara, 1 limun, 1/2 dcl maslinova ulja, prstohvat bijelog papra
Priprema: Pažljivo odstranite vrh rajčice, tako da dobijete kapicu s peteljkom. Isto tako pažljivo izdubite unutrašnjost rajčice. Tunjevinu, inćune, masline i kapare isjeckajte i ravnomjerno izmiješajte te tom smjesom napunite rajčice. Sok limuna, maslinovo ulje i papar izmiješajte u kompaktan dresing (preljev) pa žličicom nalijte po malo u svaku napunjenu rajčicu. Prije posluživanja ohladite u hladnjaku. Servirajte hladno sa sirom, slanim inćunima kao prilogom te bijelim vinom.