Masnoće se teško razgrađuju i često začepljuju odvod, pa ulje iz tave nakon pečenja nije preporučljivo izliti u sudoper ili zahodsku školjku. Radije ga ostavite da se potpuno ohladi te ga izlijte u plastičnu posudu s poklopcem, primjerice - kutiju od margarina ili svježeg sira, pa bacite u kantu za smeće. Kapljice masti i različitih umaka također nerijetko ostaju na površini štednjaka kao mrska “uspomena” na pripremanje slasnog ručka. Kako biste ih najbrže i najlakše uklonili, učinite to dok se mrlje ne stvrdnu, odnosno čim se pećnica ohladi. Okorjele mrlje najbolje je očistiti mješavinom vode i sode bikarbone. Pomiješajte u posudi pola litre mlake vode i dvije žličice sode bikarbone, nanesite otopinu na mrlju, ostavite da odstoji desetak minuta te prebrišite vlažnim papirnatim ručnikom.
Za učinkovito rješavanje svakodnevnih kuhinjskih problema nije potrebno puno vremena. Najvažnije je reagirati ispravno i na vrijeme. Ako vam je, primjerice, najmrskije ribati tavu nakon pečenja jajeta, ulijte u nju malo vode i vratite je na štednjak na nekoliko minuta. Zapečeni ostaci jajeta opustit će se na toplini pa ćete tavu oprati bez puno muke.
Plastične posude čiste se ‘sunčanjem’
Kiselkasti umaci poput onog od rajčice često ostavljaju mrlje na plastičnim posudama koji se teško uklanjaju. Kako bi izblijedjele, najbolje je posudu izložiti suncu. Ako je riječ o tvrdokornim mrljama, prije “sunčanja” ih je preporučljivo premazati limunovim sokom.
Cjedilo se čisti kao lula ili zubi
Komadiće povrća koji su zapeli u rupicama cjedila najlakše ćete očistiti četkicom za zube ili za lulu. Odlično će poslužiti i pri pranju uskih čaša za šampanjac. Presavinite ga i rotirajte u grlu čaše u vrućoj vodi sa sapunicom. Da ne ostanu otisci, osušite krpom od mikrofibre.
Mlijeko se najlakše lijepi za posuđe
Umaci na bazi mlijeka (ili mlijeko) gotovo se uvijek zalijepe za lonac. Da biste to riješili, napunite lonac toplom vodom i dodajte nekoliko žličica sode bikarbone. Zatim ostavite da prokuha na vatri.
Vodom protiv zapečenog šećera
Zapečeni šećer nakon karamelizacije najjednostavnije će se otopiti ako lončić koji ste upotrijebili napunite vrelom vodom te sadržaj dobro izmiješajte. Ako je potrebno, postupak ponovite više puta.
Kisela para čisti hladnjak
Mrlje u hladnjaku najlakše je očistiti mješavinom tople vode i sode bikarbone. Ako je riječ o otpornijim mrljama, u lončiću zagrijte vinski ocat te ga ostavite u hladnjaku na pet minuta. Vruća kiselkasta para uspješno će opustiti stvrdnutu hranu i olakšati njezino uklanjanje. Umjesto octa može se zagrijati i voda s limunom.
Kemijska sredstva za čišćenje zamijenite prirodnim alternativama koje možete sami napraviti kod kuće, pritom uštediti novce, dobro se zabaviti te osvježiti svoj dom. Trikove za eko-čišćenje doma potražite na Zdravakrava.hr