Američka slastica cake pops omiljena je slastica za Noć vještica jer pruža brojne mogućnosti dekoriranja. Ove tortice na štapiću pripremaju se vrlo lako. Potreban je omiljeni biskvit za torte i kolače, malo čokoladne glazure, a sve ostalo prepušteno je mašti. Uz fondant se pretvaraju u slatka čudovišta i čokoladne pauke. Glazuri od bijele čokolade možete dodati jestiva bojila i tako ih učiniti zanimljivijima, a u smjesu za biskvit ili glazuru dodajte i voćne ekstrakte.
Premažite kuglice od biskvita namazom i ostavite u zamrzivaču da se stisnu. Sjajno će se u slatke zalogajčiće uklopiti i prženi bademi ili drugi orašasti plodovi, a cake pops su pravo rješenje i za višak biskvita. Ostane li ga, pripremite različite poslastice na štapiću za svačiji ukus, a ukrasite ih jestivim mrvicama. Ako nemate vremena za pečenje biskvita, pomiješajte mljevene kekse s maslacem i dodajte marmelade ili šećera u prahu pomiješanog s kakaaom.
Lizalice na štapiću mogu poslužiti i kao darovi. Umotajte ih u ukrasni prozirni papir pa omotajte vrpcom i darujte ili poslužite na zabavi pod maskama za Noć vještica.
Korak po korak
Ispecite biskvit i izmrvite ga. Pomiješajte s glazurom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Oblikujte kuglice, koje nabodite na štapiće i umočite u glazuru. Kada se stvrdne - ukrasite.
Slatke mumije za Noć vještica
Sastojci: Biskvit: po 1/2 šalice kakaa i maslaca, po šalica vrele vode i šećera, po žličica vanilije i praška za pecivo, 2 jaja, 1 + 2/3 šalice brašna, 1/4 žličice sode bikarbone, 1/2 žličice soli; Glazura: 1/3 šalice omekšanog maslaca, 5 žlica kakaa, 2 šalice šećera u prahu, 1/2 žličice vanilije, 4-5 žlica mlijeka; 300 g bijele čokolade, ukrasi za oči i slično
Priprema: Pomiješajte kakao i vodu te miješajte dok se ne otopi. U mikseru istucite maslac i šećer pa dodajte vaniliju i jaja. Dodajte smjesu s kakaom i umiješajte suhe sastojke. Smjesu stavite u lim za pečenje i pecite 40-45 min na 170°C. Pripremite glazuru. Istucite maslac i kakao. Dodajte ostale sastojke i dobro promiješajte. Kad je biskvit gotov, namrvite ga i pomiješajte s glazurom pa ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon toga smjesu oblikujte u kuglice. Otopite gotovo cijelu bijelu čokoladu i umočite kuglice unutra. Kuglice nabodite na štapiće i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Nakon toga otopite ostatak bijele čokolade i ulijte u plastičnu vrećicu kojoj malo zarežite vrh na dnu kako biste mogli ukrasiti mumije. Napravite to tako da izgledaju kao omotane čokoladom. Ponovno ohladite i poslužite.
Bundeve na štapiću za Noć vještica
Sastojci: Biskvit: vidi recept za mumije; Glazura: 300 g bijele čokolade, 50 g maslaca, nekoliko kapi jestive narančaste boje, kupovna fondantmasa za oči i usta, žlica šećera
Priprema: Napravite biskvit kao u receptu za mumije. Natrgajte ga i oblikujte u kuglice. U njih zabijte štapiće i ostavite ih u hladnjaku. Otopite maslac i bijelu čokoladu na pari. Kad je otopljena, dodajte nekoliko kapi narančaste boje i dobro promiješajte. Umočite kuglice u otopljenu čokoladu pa od fondanta izrežite oči i usta te zalijepite na cake pops. Pospite šećerom i ostavite u hladnjaku da se stisnu.
Čokoladni pauci
Sastojci: 120 g tamne čokolade, šalica natrganog maslaca, 2 šalice šećera, 4 jaja, žličica vanilije, 1,5 šalica brašna; Glazura: 400 g tamne čokolade, 10-ak duguljastih gumenih bombona, jestive mrvice
Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C i namastite lim za pečenje. Otopite čokoladu i maslac na slaboj vatri. Dodajte šećer, jaja i vaniliju. Sve izmiksajte. Umiješajte brašno i umijesite. Utisnite smjesu u lim i pecite 40 min. Kad je biskvit gotov, lagano ga izvaljajte da bude tanji pa ga narežite na komadiće i oblikujte u loptice. Za dekoraciju otopite čokoladu i umočite loptice u nju. Pospite ih mrvicama te utisnite duguljaste tanke bombone koji će izgledati kao noge. U sredinu kuglice zabijte štapić i ohladite.
Vještice od keksa
Sastojci: kuglice: 80 g maslaca, 160 g izmrvljenih keksa, žlica marmelade od breskve; Ukras: 150 g bijele čokolade, 2 žličice ulje, zelena jestiva boja, kupovna fondant smjesa i boje za hranu u prahu
Priprema: Pomiješajte kekse, maslac i marmeladu. Rukama zamijesite smjesu i oblikujte desetak kuglica. Složite ih na papir za pečenje i ostavite u hladnjaku 20 minuta. Otopite čokoladu na pari s malo ulja. Kad je gotova, maknite je s vatre i dodajte nekoliko kapljica zelene boje. Nabodite kuglice na štapiće i umočite u čokoladu. Stavite u zamrzivač da se hlade. Za to vrijeme otopite crnu i narančastu boju u prahu u malo vode pa kistićem premažite jedan dio fondanta u crno, a drugi u narančasto. Ostavite da se ohladi pa napravite kapicu i kosu za vješticu kao na slici. Stavite na cake pops i još malo ohladite.
Izrezbari sam strašnu bundevu za Halloween uz video tutorial
Recept je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote na kioscima uz 24sata za samo 1,99 kuna.