Odabirete li namirnice slične boje, primjerice pripremate li špagete carbonara i servirate li ih u svijetlom tanjuru, pojesti ćete više nego da ste to jelo poslužili u crvenom ili tanjuru neke druge kontrasne boje, pokazala je studija Sveučilišta Cornell. Ona je pokazala da ljudi unesu i do 20 posto kalorija više jedu li hranu slične boje kao što je tanjur. Znanstvenici smatraju kako je uzrok tom fenomenu to što razlika u bojama daje naglasak na veličinu porcije, a naš mozak to nesvjesno percipira i prilagođava mu osjećaj gladi.
Čaša diktira žeđ
Znanost o ponašanju za stolom nam otkriva da ćemo popiti više ako pijemo iz kratke i široke čaše nego iz one uske, mada u njih stane jednako tekućine. Teorija je da nam kraća čaša daje privid da smo manje popili, pa je nekoliko puta punimo.
Neprirodne boje obuzdavaju apetit
Kričavo plava boja koju najmanje povezujemo s hranom pomaže u kontroli apetita jer je ta boja najmanje prisutna u prirodi, pokazuju istraživanja. Zbog toga je visokokalorične grickalice najbolje posluživati u plavim tanjurima, a možete pokušati i obojiti kuhinju u plavo, savjetuju stručnjaci.
I u hladnjak sortirajte hranu po bojama
Mentalno označiti gdje se što nalazi u vašem hladnjaku, pa na jednu policu stavite zelenu ili zdravu hranu, manje zdravu poput mliječnih proizvoda žutom bojom, a onu s najmanje nutritivne vrijednosti označite crveno, poput prerađenih salama. Ovo će vam pomoći u obuzdavanju želje za nezdravom hranom, a što će manje biti crvene hrane u vašem hladnjaku, to je znak da se zdravije hranite.