To je to što me zanima!

Za ljude je opasno svega desetak morskih pasa

Glavno oružje morskih pasa, zubi su lomljiviji i krhkiji od onih u sisavaca. No ti morski predatori ne trebaju zubara - brzo im izrastu novi
Vidi originalni članak

Koliko god zvučalo nevjerojatno, i morski psi se boje. To ne znači da možete nabaciti smrknuti pogled i opaliti mu šamarčinu. Pokušajte biti mirni i, čim vam se ukaže prilika, plivajte koliko vas ruke i noge nose. U strahu morski pas može otplivati dalje, no možda ga razljutite i odluči vam pokazati tko je gazda u moru. Zanimljivo je da im glavno oružje, zubi, otpadaju od starosti ili pretvrdih kosti plijena. Za razliku od ljudi, ne kukaju, ne idu zubaru i ne koriste proteze jer im na mjestu starih vrijedno niču novi, jednako oštri zubi. Prema svemu sudeći, morskih pasa se ne bismo trebali bojati, no gotovo da nema čovjeka koji od crne peraje ne bi pobjegao kao da ga gone najcrnje sile svijeta.

Veliki bijeli
Ova vrsta morskog psa živi u svim oceanima, a dugačka je između 4 i 9 metara. Ženka je veća od mužjaka, a koti žive mlade. Svjetski fond za zaštitu prirode upozorava da je vrsta pred istrebljenjem, a lovci najviše cijene peraje, zube i ralje. Od peraja kuhari u azijskim restoranima rade poznate juhe. U Jadranskom moru pojavljuje se rijetko, uglavom ako zaluta u potrazi za hranom, posebno tunom, no ona je ionako rijetka u našemu moru. U posljednjih više od stotinu godina zabilježeno je tek nekoliko napada bijele psine.

Kitopsina
potpuno neopasni za ljude, a hrane se planktonom
Najveći morski pas na svijetu, dugačak između 18 i 20 metara, potpuno je nezainteresiran za ljude. Ralje su mu pune sitnih zuba i resica s kojima lovi sitne mikroorganizme u moru. Za razliku od drugih morskih pasa, vrlo su spori, a ribarima koji love u njihovim vodama često uništavaju mreže. Vole osamu i sunčanje. Navodno se nisu mijenjali zadnjih 60 milijuna godina, a tamo gdje se pojave ekolozi mogu mirno spavati - more nije zagađeno.

Tigrasti morski pas
Dugačak je između 3 i 4 metra, a može se udebljati i više od 600 kilograma. Plovi uglavnom tropskim morima i pravi je predator. Hrani se različitim ribama, tuljanima, pticama itd. Lako ga možete prepoznati prema tigrastom uzorku na koži, no ako ga želite proučavati, bolje da to radite preko stakla akvarija.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • casio 16.06.2009.

    Zato se nemojte kupati u moru. Sigurno će vas pojesti morski pas.

  • Pichlyk 14.06.2009.

    Svega desetak vrsta??? I jedan je dovoljan da nas masakrira...

  • cmd_elite 14.06.2009.

    Ma,i da znam da me nece pojest,gdje ces bit priseban kad vidis \"sjenu\" morskog psa ispod sebe,kad plivas naprimjer.Pa mislim da bih trcao po vodi od adrenalina:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare