To je to što me zanima!

Za ljepšu boju i manje vlage u mljeveno meso dodajte sodu

Iz estetskog stajališta, mljeveno meso nije osobito privlačno jer u svježem stanju djeluje gnjecavo, a u pripremi jela iz ružičaste boja mesa prerasta u neuglednu sivu
Vidi originalni članak

Prije nego što ga razlomite na manje komadiće, mljeveno meso najbolje je ostaviti na miru kako bi razvilo svojevrsnu rahlost, no ni to ne pomaže da voda iz mesa brže ispari prilikom pripreme ili da meso dobije neku ljepšu nijansu, piše Lifehacker.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti najbolje meso

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No proizvod kojeg gotovo svi imaju kod kuće može riješiti oba neugodna problema s mljevenim mesom. Riječ je o sodi bikarboni. Ukoliko je dodate mesu, ono će ostati nježno, a istovremeno će prilikom kuhanja ranije dobiti lijepu smeđu boju i neće pustiti toliko vode.

Nije riječ o novom otkriću. Na pola kilograma mesa dovoljno je posuti trećinu čajne žličice sode bikarbone, promiješati  i ostaviti oko 15 minuta, a potom peći u tavi na umjerenoj ili visokoj temperaturi.

RAZRIJEŠILI DILEMU Mljevena junetina vs. mljevena puretina: Što je bolje pojesti?

Na taj način meso će imati smeđu koricu, a uobičajena količina vlage koja nastaje prilikom dinstanja izostat će. Meso je također mekše, a izostaje i gumenasta tekstura koja ponekad nastaje prilikom duže pripreme. Sve što ostaje je ukusno meso.

Zašto to djeluje?

Soda bikarbona podiže pH mesa i sprječava ubrzano vezanje proteina, a time i istjecanje vode. Zato meso ostaje nježno, a prilikom kuhanja voda se neće ocijediti. Što ste manje ulja stavili u tavu, hrana će brže posmeđiti. Alkalno okruženje može rezultirati i Maillardovom reakcijom.

RECEPT Zapečeni makaroni s mljevenim mesom - brzo, lako i preukusno

Naime, francuski kemičar, Louis-Camille Maillard otkrio je 1913. godine da kuhanjem namirnica na temperaturi višoj od 100 stupnjeva nastaje povezivanje šećera i bjelančevina u novu molekulu zbog koje se stvaraju nove arome koje termički obrađenoj hrani daju izgled i okus.

 

Sodu bikarbonu možete dodati i na veće komade mesa. Stručnjaci kažu da je najbolji omjer  1/4 žličice za svakih 350 grama mljevenog mesa i cijelu žličicu za svakih 350 grama mesa u komadu.

Miješanje sode bikarbone sa žlicom ili dvije vode može pomoći da smjesu raspodijelite ravnomjernije, osobito ako je riječ o većim komadima mesa. Nakon što ste meso tretirali sodom bikarbonom, pričekajte 15 minuta, a potom ga pripremajte kao i inače.

GREŠKE U ROŠTILJANJU Meso za roštilj kupite zadnje pa ga što prije spremite u hladnjak

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Pica2 15.02.2021.

    Dobro da niste napisali da stave ljudi broma u hranu si

  • Pica2 15.02.2021.

    Soda raskuhava meso i uništava hranu i ljude.

  • VOLBEAT 14.02.2021.

    Otkrili ste toplu vodu, soda je jedan od važnijih sastojaka za dobre ćevape ili burgere

Komentiraj...
Vidi sve komentare