Kuharski kup u Dubrovniku prvo je od 12 natjecanja na kojima će ove godine snage odmjeravati najbolji hrvatski kuhari. Na svakom će sakupljati bodove, a ukupni pobjednik Hrvatskoga kuharskoga kupa osvojit će veliku kristalnu kuhaču. Ocjene daju eminentni kuhari, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskoga kuharskog saveza. Najviše vrednuju kreativna jela, za koja kuhari dobivaju tek kratak popis namirnica. Trenutno je prvi Petar Obad.
BIFTEK ARSENAL KUHARA VENCISLAVA ŠARLIJE
SASTOJCI: 2,6 kg juneće pisanice, 100 g maslaca, 200 g pancete, 2,5 kg tikvica, 1,5 kg mrkve, 1 kg svježih gljiva, 1 kg krumpira, 1 dl vrhnja za kuhanje, 100 g senfa, 50 g špageti riža, 50 g Vegete, prstohvat soli, papar, 80 g mediteranskih začina
Juneću pisanicu namažite senfom i začinskim biljem. Pecite je na 250 °C da bude srednje pečena. Kad bude gotova, izrežite je na jednake medaljone. Pancetu izrežite na kriške da od njih napravite krug. Pecite na laganoj temperaturi. Medaljone potom ukrasite pancetom. Mrkvu, tikvice i krumpir za prilog priredite tako da mrkvu narežete na listiće. Nju i tikvice prokuhate na niskoj temperaturi. Zarolajte mrkvu i tikvice zajedno. Od krumpira napravite okruglice i prokuhajte. Za umak dodajte malo povrća i gljive. Dolijte malo bijelog vina, luka, češnjaka, peršina i začina.
PILEĆA FANTAZIJA KUHARA MARIJANA IVANUŠA
SASTOJCI: 2,5 kg pilećeg filea, 400 g pilećih jetrica, 200 g luka, 100 g sušene slanine, đumbir, curry, bijeli papar, 100 g špinata, 500 g brašna, 1,5 kg mrkve, 2 dl vinjaka, 1 l mlijeka, 30 g želatine, 250 g maslaca, 0,5 l slatkog vrhnja, 300 g rajčice, 3 jaja
Polovicu pilećeg filea pirjajte s lukom, slaninom, jetricama i začinima. Sve pasirajte, dodajte vinjak, slatko vrhnje, bešamel i želatinu. Drugu polovicu filea skuhajte pa pasirajte s maslacem, začinima i želatinom. Špinat pomiješajte sa želatinom, razmažite po foliji i stavite u hladnjak. Kad se želatina stegne, stavite je u kalup i punite smjesama. Mrkvu i začin skuhajte te pasirajte s đumbirom, malo vrhnja i želatinom. Ulijte u posudu red pjene od mrkve, red od filea i red od mrkve. Maslac, brašno, vodu, jaja i sol ispecite i dodajte jelu.
SLATKI SAN KUHARICE NIKOLINE LONČAR
SASTOJCI: 600 g naranče, 150 g meda, 150 g badema, 50 g mrkve, 0,5 l vrhnja, 6 jaja, 100 g brašna, 100 g maslaca, 10 g želatine, 100 g maline, 150 g šećera, 100 g čokolade, 100 g bijele čokolade, 100 g jagoda, 0,05 l likera od naranče
Istucite čvrst snijeg od tri bjelanjka. U tri žutanjka dodajte ribanu koricu naranče, mljevene bademe, ribanu mrkvu, maslac i brašno. Izmiješajte i umiješajte tučeni snijeg. Pecite 10 minuta na 180 °C. Kalup obložite želeom od naranče i ostavite da se ohladi. Umutite preostale žutanjke i dodajte mlijeko u kojemu ste rastopili želatinu i namakali narančinu koricu. Umutite vrhnje i dodajte liker, med i mlijeko. Ulijte u kalup i ostavite da se ohladi. U mali dio dodajte pasirane maline i to punite u sredinu kalupa. Kolač ukrasite trakicama čokolade i svježim voćem.
"S TOBOM DO VJEČNOSTI" KUHARA PETRA OBADA
SASTOJCI: jaje, 0,18 ml vrhnja za šlag, 43 g šećera, 25 ml likera Grand Marnier, 5 g prženih listića badema, 100 g čokolade, 2 naranče, 1 želatina listopad, 1 kom vanilija mahuna, 50 g jagoda
Kalupe tanko premažite uljem. Želatinu močite u hladnoj vodi, a jaja sa šećerom miješajte na pari dok se smjesa ne zgusne. Miješajući, ohladite i dodajte naranču. Slatko vrhnje izmiksati u šlag, a želatinu ocijedite i otopite na pari. Umiješajte želatinu u smjesu s jajima. Dodati Grand Marnier, listiće badema i šlag te umiješati. Punite u kalupe i stavite u hladnjak da se krema stisne.