Odlazak na Kanin je kao putovanje u neku drugu dimeziju. Posljednjih godina ovo najviše skijalište u Sloveniji sve je popularnije među istinskim skijašima. Smješteno na sjeverozapadnom dijelu Slovenije, na samoj granici s Italijom, pruža nezaboravan panoramski pogled na Alpe i Jadransko more.
Malenim gondolama se za 25 minuta dolazi od podnožja (predivne doline Soče) do vrha skijališta, a ski pass "štanca" na ulazu i vrijedi za cijelo skijalište.
Na vrhu će vas dočekati i najviši restoran u Sloveniji, nazvan Kanin Presteljenik, pa svi koji su u njemu bili mogu se pohvaliti tom referencom i "ispijanjem kave s pogledom na Alpe i more", ali i ponuditi se jednostavnim tradicionalnim jelima poput jote.
Slovenski strana skijališta prostire se na jug, i s te točke, od 2200 metara n/m puca pogled sve do mora, na kojem se, kažu nam vjerni posjetitelji, za lijepih dana vide i ploveći brodovi. S druge, sjeverne strane, preko Sedla i Prevale, talijansko je skijalište Sella Nevea povezan spustom.
Kružna sedežnica daje dojam masivnosti cijelog ski centra, s oko 30 kilometara staza i visinskom razlikom od 1200 metara te tako spada među najveća slovenska skijališta. Osim toga, srce će ovdje zatitrati obožavateljima freeridea koji je u kaninskim snježnim prostranstvima vrlo popularna aktivnost.
Adrenalinski snježni spustovi pokriveni debelim slojem prirodnog snijega (na Kaninu nema zasnježivanja) rijetko se zaleđuju što daje poseban osjećaj i iskustvo skijašima i snowboarderima.
Izležavanje na snježnoj ski plaži Bum Bar poseban je dožvljaj uz zvukove partija, dok se mogu iskusiti i pravi izleti s krpljama, ledeno penjanje po stijenama, klizanje, skijaško trčanje...ili druge visokogorske planinske ture (spuštanje u jame)...
Ljeti se staze preobražuju u biciklističke spusteve, a tada se leti i paraglidingom, ili šeta obiteljskom zaštićenenom stazom (Ferata), prve takve vrste u Sloveniji, koja prolazi strmom stijenom na Prestreljeniku u ukupnoj dužini od 750 metara.
Do Kanina se automobilom dolazi s gornje strane, preko Italije odnosno Bovca, ili s južne, preko Tolmina, a do tamo iz Zagreba treba oko tri sata.
U Bovcu, gradiću podno Kanina, smještenom u samoj dolini nadaleko poznate rijeke Soče, odmoriti se možete u hotelu Mandart koji pruža pogled iz svojih soba na masivne planine Triglava, onako za dobro jutro.
Njihova gastroponuda je jednom rječju bogata, a slobodno možemo reći da konkurira i recenziranim restoranima u Ljubljani i Zagrebu.
Mješavina je lokalnih specijaliteta i mediteranske kuhinje i zaisgurno će vas napuniti energijom, a na vama je da spremite skije, toplo se odjenete i pravac u skijaško gorske avanture.
Ne propustite kušati i Bovški ovčji sir koji izvrsno prave u Sirarstvu Davida Ostana.