To je to što me zanima!

Za dva ručka: Sarma s tržnice košta 53 kune, a iz dućana 37

Sarmu malo tko kuha za jedan obrok, a većina ljubitelja ovog opjevanog zimskog jela slaže se da je ukusnija podgrijana nego odmah nakon kuhanja
Vidi originalni članak

Za sarmu je najbolje varaždinsko kiselo zelje jer su listovi vrlo tanki, savitljivi i mekani, pa se lako zamotaju, hvali domaći kupus Marija Leskovar (82).

Prodaje ga na tržnici u Varaždinu, a njena obitelj na obiteljskom gospodarstvu proizvede oko 40 tona zelja, kako kupus zovu u Zagorju i još nekim dijelovima Hrvatske.

- Za sarmu je najbolja samo mljevena svinjetina od plećke bez miješanja s drugim vrstama mesa. Na kilogram mesa trebaju glavica nasjeckanog luka i dva češnja češnjaka, koji se malo poprže. Doda se soli i oko 20 dekagrama riže, malo crvene paprike i bibera. Smjesu treba dobro promiješati da se sve poveže - rekla je Marija Leskovar i dodala da na dno lonca treba staviti malo narezanoga kiseloga kupusa.

TREBA SAMO GLADAN ČOVJEK Buncek, ajngemahtec, crni hot dog: Omastite brk na Adventu!

- Ako se na stave cijeli listovi, znaju zagorjeti i primiti se za dno lonca. Na narezano zelje složimo zamotane sarme, a na vrh stavimo malo suhog špeka u komadu kako bi sve bolje mirisalo. Zalije se vodom i kuha na laganoj vatri oko dva sata - rekla je Marija.

Kilogram kiselog zelja kod nje stoji 12 kuna, a jednako je i kod ostalih prodavačica na varaždinskoj tržnici. Glavice imaju između 1,5 i tri kilograma, a kaže da kupci najviše traže one između dva i 2,5.

Za izračun cijene sarme pripremljene u domaćoj radinosti uzeli smo malo manje mesa, pa tako i riže. U smjesu se obično doda i jaje, koje će je bolje povezati.

ZAPRAVO JE LAGANO 3 ključne greške kod kuhanja riže i zbog čega ostane ljepljiva

U mesnicama se obično može odabrati komad mesa za mljevenje. Svinjetina od plećke jeftinija je nego ona od buta. Mljeveno meso bit će o skuplje ako se odabere mješavina svinjetine i junetine, a i kod junetine je plećka jeftinija od buta. Mljeveno meso u prodavaonicama je najčešće pakirano i paketi su 450 ili 850 grama, pa je teško uzeti točnu količinu prema receptu. I dimljeni špek može biti pakiran, pa ni njega možda nećemo moći uzeti taman koliko treba, a kilogram stoji između 50 i 100-tinjak kuna.

Kilogram kiseloga kupusa na tržnici u Zagrebu je 15 ili 16 kuna, a u trgovačkim centrima na akcijama ima ga i za sedam. Riža je između šest i 40 kuna po kilogramu, a za pravu sarmu trebat će i malo češnjaka, lovorova lista, soli, papra, crvene paprike...

Ovisno o tome gdje kupujemo i čime sve sarmu želimo začiniti, namirnice za dva obroka za četveročlanu obitelj stoje između 37 i čak 80 kn.

RECEPTI Stari kruh možete pretvoriti u slastan i brz desert ili složenac

- Sarmu u hladnjaku možemo čuvati i četiri dana, a podgrijati treba samo ono što mislimo pojesti. U zamrzivaču može biti do četiri mjeseca - kaže nutricionistica Leta Pilić.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 53

  • 30.11.2019.

    bolje cvjetaca ili poriluk nego sarme

  • Plavusa 13 Pink G 30.11.2019.

    Gaaaraaaaaa!!!! Spremaj sarmu zenooo!

  • mily 30.11.2019.

    o da, zimsko doba i sezona za sarme:)

Komentiraj...
Vidi sve komentare