Blagdani su pred vratima, a mnogi se najviše trude oko pripreme ukusnih jela za obitelj.
Svatko želi da njegov stol bude poseban i da svi pohvale njegove kulinarske vještine. Za Badnjak se pripremaju riblja jela, a pravi gurmani uživat će u lignjama punjenima sirom i gljivama.
POGLEDAJTE VIDEO (Prerušio se u Djeda Mraza):
Za Božić pripremite slasnu pečenu patku s jabukom, krumpirom i lukom ili janjeće kotlete s povrćem. Od slastica, tu su raspucanci koji su hit već nekoliko godina jer su jednostavni, a ukusni, ili kremasta rolada u obliku panja. Donosimo recept i za nezaobilazni božićni kruh te prhke vanilin kiflice.
Sve to iziskuje puno posla pa iskusni kuhari savjetuju da se, ono što može, napravi i nekoliko dana ranije. To su suhi kolači, ali i neke torte koje mogu dulje stajati.
Nitko ne voli pripremati ručak od ranog jutra pa kulinarski znalci savjetuju da neke stvari odradite dan ranije. Recimo, ako radite umak, možete ga napraviti ranije pa ga zamrznuti, a možete i oguliti krumpire pa ih ostaviti u vodi. Dok gosti čekaju objed, napravite kanapee koji su efektni, a jednostavni. Na njih možete staviti nareske, ali ih i ukrasiti maslinama i šarenim čačkalicama.
Rolada od odojka s nadjevom
Sastojci: oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka, 5 šnita starog kruha, 2 šnite mesnate slanine, zagrijano mlijeko po potrebi, po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina, 1/4 žličice češnjaka u prahu, sol, papar, 5 žlica ulja, 150 ml svijetlog piva
Priprema: Na tavi prepržite na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin. Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojom ćete nadjenuti prsa od odojka. Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja. Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno. Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.
Pečena patka s krumpirom, jabukom i lukom
Sastojci: 1,5 kg patke, 20 g maslaca, grančica kadulje, grančica ružmarina, sol, papar, žličica kumina, veća jabuka, 500 g krumpira, crveni luk
Priprema: Patku posolite, popaprite te začinite kuminom iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu stavite kadulju i ružmarin pa povežite kuhinjskim koncem. Zagrijte pećnicu na 200°C. Dublji lim za pečenje obložite papirom. Prebacite na njega patku. Oko nje posložite ploške jabuka i luka. Zalijte sve otopljenim maslacem i pecite jedan sat. Nakon prvih 15 minuta pečenja smanjite na 180°C. Dok se patka peče, okrećite je i polijevajte sokom od pečenja. Krumpir ogulite i prokuhajte u vodi 10 minuta. Posložite ga između jabuka i luka te pecite još pola sata na 200°C. Skinite konac s patke, nasjeckajte komade mesa i poslužite s pečenim povrćem.
Janjeći kotleti s povrćem
Sastojci: kg janjećih rebra, sol, ružmarin, 1/2 žličice sušene mente, šareni papar u zrnu, 300 g krumpira, 200 g mrkve, 300 g kelja pupčara, maslinovo ulje
Priprema: Rebrima odstranite meso s jedne strane pa premažite solju, začinite ružmarinom, mentom, šarenim zrnima mljevenog papra i maslinovim uljem. Kratko zapecite u ulju na tavi pa posložite u posudu za pečenje i stavite u pećnicu na 200°C. Ogulite krumpire i očistite povrće, izrežite na ploške i posložite nakon 20 minuta na dno posude pokraj mesa. Po potrebi dolijte još vode ili bijelog vina, pa ‘grilajte’ još 20 minuta, na najvišoj rešetki pećnice.
Lignje punjene sirom i gljivama
Sastojci: 500 g srednje velikih jadranskih lignji, 50 g ovčjeg sira, 50 g gljiva, 50 g riže, 1 jaje, 250 g krumpira, 1 mrkva, 1 tikvica, 4 češnja češnjaka, 1 glavica luka, peršin, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema: Očistite jadranske lignje i posebno isjeckajte krakove. Na maslinovu ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom. Smjesi dodajte sir i gljive. Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju povežite s jednim jajetom i dobro promiješajte. Pripremljenom smjesom napunite lignje i složite ih u vatrostalnu posudu ili u peku. Oko lignji uredno i jednolično posložite blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice. Sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem. Tako pripremljeno pecite od 20 do 25 minuta ispod peke ili u pećnici u vatrostalnoj posudi na 180 stupnjeva.
Brudet
Sastojci: 4 kg raznih morskih riba, nekoliko škampa, dl maslinova ulja, malo običnog ulja, 50 dag luka, 2 žlice pirea od rajčica, svežanj peršina, manja glavica češnjaka, 2 lovorova lista, 2 dl suhog bijelog vina, malo vinskog octa, krušne mrvice, sol, papar
Priprema: Nasjeckajte luk i popržite ga na običnom ulju. Zalijte rajčicom, razrijeđenim octom i vinom. Oljuštite češnjak i nasjeckajte ga s celerom i peršinom te dodajte luku i rajčici. Posolite i popaprite. Kad zavrije, smanjite vatru i kuhajte dok luk ne omekša. Dodajte malo krušnih mrvica. Umiješajte ribe i škampe. Kuhajte 10-15 minuta. Na kraju umiješajte maslinovo ulje. Poslužite s palentom.
Čokoladni raspucanci
Sastojci: 150 g oljuštenih badema, 450 g šećera u prahu, 2 žlice kakaa, 100 g tamne čokolade, 2 bjelanjka, 1 žlica ekstrakta badema, 1 štapić vanilije
Priprema: Pečene bademe usitnite u blenderu s dvije žlice šećera u prahu. Pomiješajte 180 g šećera u prahu s kakaom i ubacite smjesu s bademima. Zasebno istucite bjelanjke, dodajte vaniliju i ekstrakt badema. Bjelanjke dodajte u smjesu s bademima, a potom i rastopljenu ohlađenu čokoladu. Ostavite u hladnjaku preko noći. Sutra izvadite i pričekajte deset minuta prije valjanja. Podijelite na dva dijela i razvaljajte u kobasicu promjera 4 centimetra te narežite na 25 kolutića. Posložite ih na lim i pecite 18-20 minuta na 160°C, dok ne popucaju na površini.
Čokoladna rolada u obliku panja
Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa; krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160 g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 60 g otopljene čokolade, 0,5 dl trešnjevače, 1 dl vode, 4 žlice šećera
Priprema: Od žumanjaka, šećera, maslaca i vanilije napravite glatku kremu. Odvojite dio i u nju umiješajte čokoladu topljenu na pari. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke sa 75 g šećera, a od bjelanjaka i preostalog šećera napravite snijeg. Umiješajte brašna. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite 15 minuta. Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak pa umiješajte trešnjevaču. Pečeni biskvit natopite sirupom. Premažite ga bijelom kremom i savijte po dužoj strani. Odrežite po dvije ploške ukoso i stavite na roladu. Čokoladnom kremom premažite panj i prošarajte vilicom.
Božićni kruh s ušećerenim voćem
Sastojci: 100 g suhih marelica, ušećerenih trešanja, narančinih i limunovih korica, rum, 200 g svježeg kravljeg sira, 150 g šećera, vanilin šećer, prstohvat soli, 2 jaja, 8 žlica ulja, 4 žlice mlijeka, 400 g brašna; za glazuru: 1/2 bjelanjka, 100 g šećera u prahu, žlica ruma, ušećereno voće za ukras
Priprema: Suho i ušećereno voće sitno nasjeckajte i poškropite rumom. Mikserom izmiješajte sir, šećere, jaja, ulje, mlijeko i sol. Dodajte brašno s praškom za pecivo pa postupno dodajte voće. Prebacite smjesu u nauljeni i pobrašnjeni dugoljasti kalup te pecite oko 40 minuta na 175°C. Otvorite malo vrata od pećnice i pecite još 15 minuta. Ohlađeni kolač prelijte umućenim bjelanjkom, šećerom i rumom pa ukrasite kandiranim voćem.
Gingerbread keksi
Sastojci: 250 g glatkog brašna, žličica sode bikarbone, 3 žličice začina (2 žlice đumbira i žličica cimeta ili začina za medenjake), 130 g maslaca sobne temperature, 180 g smeđeg šećera, jaje, 4 žlice meda
Priprema: Sve sastojke izmiješajte pa izradite u tijesto, koje potom zamotajte u foliju pa stavite u hladnjak da se odmori barem 15 minuta. Potom izvadite tijesto i razvaljajte ga na debljinu od 1 do 2 cm. Birajte željene kalupe i oblikujte kekse te ih slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom, a zatim pecite 10 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenja ih ostavite da odstoje u limu za peć.
Prhke vanilin kiflice
Sastojci: 280 g glatkog brašna, 100 g šećera, 100 g oraha, 200 g maslaca, 1 vanilin šećer, 100 g šećera u prahu
Priprema: Od oraha, šećera, brašna i maslaca umijesite glatko tijesto. Maslac neka bude sobne temperature. Pustite da tijesto odstoji u hladnjaku barem pola sata i potom oblikujte male kiflice. Slažite ih u lim. Peku se 10 minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Kad su pečene, izvadite ih iz pećnice i ostavite 2-3 minute da miruju, pa ih tad uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
POGLEDAJTE FINALE PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’: